Rászáll az adóhatóság az álőstermelőkre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi régiójának adóellenőrei a közelmúltban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal jelzésére egy társaság növényi szaporítóanyag előállítására és értékesítésére vonatkozó adatgyűjtést végeztek az interneten.

Gazdanet2012. 03. 30. péntek2012. 03. 30.

Kép: Őstermelői piac a miskolci Búza téren. 2011.05.28. Fotó: Bohanek Miklós

Rászáll az adóhatóság az álőstermelőkre
Őstermelői piac a miskolci Búza téren. 2011.05.28. Fotó: Bohanek Miklós

A társaság honlapján megadott telefonszámon az operatív adóellenőrök felvették a kapcsolatot a kft. egyik tagjával, és leadták megrendelésüket a cég által forgalmazott termékekre. Az eladó előzetes tájékoztatása szerint a megrendelt áru értéke közel 35 000 Ft volt, melyet a társaság telephelyén lehetett kifizetni és átvenni. Az értékesítésben személyesen közreműködő társasági tag az ellenőrzés napján adóigazgatási azonosításra alkalmas bizonylatot nem állított ki a próbavásárlás ellenértékéről.

- A tényállás tisztázása során a társaság tagja, aki egyben bejelentett alkalmazott is, azt próbálta elhitetni az ellenőrökkel, hogy ő, mint őstermelő értékesítette a szaporító anyagot. A rendelkezésre álló nyilvántartások alapján az ellenőrzés időpontjában az őstermelő már nem volt jogosult szaporítóanyag előállításra és értékesítésre, a társaság viszont ilyen jellegű bejelentett tevékenységgel rendelkezett. Érdekes körülmény volt továbbá az is, hogy az őstermelő adta bérbe a társaságnak a földterület jelentős részét, az azon található építményekkel, a takarmány szárítóval és tárolóval együtt. Természetesen az őstermelő lakcíme megegyezett a társaság székhelyével - tudta meg a hir6.hu Jegyinák Attilától, a Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának vezető sajtóreferensétől.

Az ellenőrök a társaság terhére megállapították a nyugta kibocsátási kötelezettség elmulasztását, mely esetben a mulasztási bírság 1 millió forintig is terjedhet, valamint az utólagos adóvizsgálatok megalapozásához szükséges további adatgyűjtést kezdtek az őstermelőnél és a társaságnál is.
 

Ezek is érdekelhetnek