Sivatagi nyárral riogatnak

Az utóbbi évtizedek legforróbb nyara közeleg.

Gazdanet2012. 03. 09. péntek2012. 03. 09.
Sivatagi nyárral riogatnak

Az utóbbi húsz-harminc év legforróbb nyara tombol majd az idén a Kárpát-medencében a meteorológusok szerint – írta a magyarhirlap.hu. Az elmúlt száz év adatai alapján fokozatosan melegszik hazánk éghajlata. Mindez azt jelenti, hogy súlyos kihívások állnak a magyar mezőgazdaság előtt. Egyes növényi kultúrák eltűnnek, vagy terméshozamuk visszaeshet, így behozatalra szorulhatunk majd.

Miközben a meteorológusok szerint az utóbbi húsz-harminc év legforróbb nyara tombol majd a Kárpát-medencében az idén, a szakemberek cáfolják a következő hetekre vonatkozó esetleges árvizekről, belvizekről szóló híreszteléseket. Állítják, a hegyekben lévő hómennyiség elolvadása után sem kell vésztől tartani. Magyarországon jelenleg egyetlen helyen, Mezőberény térségében elsőfokú a belvízvédekezés. Egyes növények terméshozama visszaeshet, vagy termesztésük megszűnhet, így behozatalra szorulhatunk, ami drágulást hoz.

Gondok inkább nyáron lesznek. Az előrejelzések azt mutatják, hogy az utóbbi húsz-harminc év legforróbb nyara vár ránk, s júliusban és augusztusban sivatagi forróság tombol majd a Kárpát-medencében. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség egész Európára, de főleg a Kárpát-medencére jelzi nagy valószínűséggel a forró nyarat. Az elmúlt száz év mérési adatai azt jelzik, hogy fokozatosan melegszik Magyarország éghajlata. Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem meteorológiai tanszékének közös vizsgálata szerint 2050 és 2100 között egy hónappal tovább tart majd a nyár, s egy hónappal rövidebb lesz a tél.
 

Ezek is érdekelhetnek