Tojáskáosz: egész Európa hatalmas veszteségeket szenved el

Hatalmas veszteségeket szenvednek el az európai tojásfeldolgozók a tojótyúkok ketreccseréjének január elsejétől hatályos uniós előírásai miatt – állapította meg az Európai Tojásfeldolgozók Szövetsége (EEPA). Becslések szerint a tojástermelés 10-15 százalékkal csökkent, a nagykereskedelmi tojásárak pedig megduplázódtak.

Gazdanet2012. 03. 30. péntek2012. 03. 30.

Kép: A single brown egg with three white eggs in the background, Fotó: unknown

Tojáskáosz: egész Európa hatalmas veszteségeket szenved el
A single brown egg with three white eggs in the background
Fotó: unknown

Az uniós tojástermék-gyártó vállalkozásokat egyesítő EEPA a közelmúltban vitatta meg a rendkívül nehéznek tartott tojásellátási helyzetet. A szervezet megállapításai szerint a tojótyúkok állatjóléti előírásaira vonatkozó, 1999/74/CE direktívát 1999-ben fogadták el, de sok évet vett igénybe, amíg az EU összeállította azokat az előírásokat, amelyeket figyelembe kell venni az elfogadható tyúkférőhelyek kialakításánál, miközben a tiltások bevezetése előtt csak néhány évet hagyott a tojástermelőknek a váltásra.

Az új állatjóléti szabályozás miatt január elseje óta a tojástermelés becslések szerint átlagosan 10-15 százalékkal csökkent az Európai Unióban, és ez körülbelül heti 200 millió tojásnak felel meg – olvasható a Baromfi Terméktanács honlapján. Ennek eredményeként a nagykereskedelmi tojásárak több mint megkétszereződtek, és március elején elérték a kilónkénti 2,30 eurót.

A tojásfeldolgozók e helyzetben hatalmas veszteségeket szenvednek el aktuális szerződéseik teljesítése miatt. Az EEPA szerint nyilvánvalóan át kell alakítaniuk tojástermékeik eladási árait és a szerződéses eladásoknál az élelmiszeriparral együtt megoldást kell találniuk a túlélés és a garantált szállítások érdekében (Németországban két iparági vállalkozás már a csődbe ment).

A jelenlegi helyzet hatással lesz az ellátási lánc más szereplőire is és minden „bejövő tojás befolyásoló tényező lesz a tésztától a süteményig” – fogalmaz a szervezet. A várhatóan növekvő húsvéti kereslet például üres polcokat eredményezhet a szupermarketekben. Az előrejelzések szerint a termelési kapacitások szabályszerű helyreállításához több beruházásra lesz szükség és ez sok hónapot vehet igénybe, mielőtt a piacon valamilyen enyhülés következhet be (a beruházások akár 2012 végéig is eltarthatnak, illetve jó részük 2013-ban fejeződhet be).

Az átlagos vásárló teljesen tájékozatlan a fenyegető tojáskrízisről – állapítja meg ugyanakkor a szervezet. Ezért az európai élelmiszeripart arra kéri, hogy fogadja el a tojástermék-gyártók indítványát, amely arra irányul, hogy alakítsák át az értékesítési árakat és a hiány ellenére folyamatos ellátást biztosítsanak az Európai Unióban.
 

Ezek is érdekelhetnek