Az MSZP nyilvánosságra hozza a földügyek dokumentumait!

Az MSZP nyilvánosságra hozza az állami földbérletpályázatok bírálati szempontjait, melyeket megkapott a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) - jelentette be Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, aki tart attól, hogy amit kapott, az nem az igazi bírálati szempontrendszer.

Gazdanet2012. 05. 24. csütörtök2012. 05. 24.

Kép: KecskemŽt, 2008. jślius 29. MőholdfelvŽtel, fšldalapś t‡mogat‡s. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Az MSZP nyilvánosságra hozza a földügyek dokumentumait!
KecskemŽt, 2008. jślius 29. MőholdfelvŽtel, fšldalapś t‡mogat‡s. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Gőgös Zoltán közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) az állami földbérletpályázatok - eddig titkosított - bírálati szempontjainak nyilvánosságát kérve. Válaszul az NFA-elnök kedden elküldte a kért adatokat, amelyeket az MSZP a honlapján nyilvánosságra hoz - közölte a képviselő a hirado.hu. Szerint. Gőgös Zoltán szavai szerint a bírálati pontok csaknem negyven százalékát szubjektív kritériumok alapján oszthatta ki a földalapkezelő, így a rendszer „haszonleső oligarchák” földhöz juttatására volt alkalmas. Arra is kitért, hogy noha a győztesek az eddig meghirdetett 17 ezer hektárból átlagosan 37 hektár földet nyertek el, volt, aki ennek a tízszeresét és volt, aki a harmincszorosát. Gőgös gyanújának is hangot adott, miszerint az általuk megkapott bírálati pontrendszer nem egyezik maradéktalanul a ténylegesen érvényesített szempontokkal, és a földalapkezelő belső utasításokra is támaszkodott.

Harangozó Gábor, a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságát vezető MSZP-s politikus hangsúlyozta: a vesztes gazdáknak ugyan joguk van betekinteni pályázatuk bírálati lapjaiba is, e jogukat azonban eddig nem érvényesíthették. A szocialisták ezért jogi segítséget ajánlanak a gazdáknak, hogy a jó erkölcsbe ütköző szerződések semmissé nyilvánítását kezdeményezhessék – közölte és hangsúlyozta, hogy a pályázatok eredményét meg kell semmisíteni. Az MTI kérdésére az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy a bírálati szempontok titkosságáról csak törvény rendelkezhetett volna, a kormány azonban egy határozatban döntött erről, ez pedig jogi aggályokat vetett fel. Harangozó Gábor azt is közölte, hogy ha törekvésük ellenére nem alakulhat meg a földügyeket vizsgáló parlamenti bizottság, az általa vezetett ellenőrző bizottságban folytatják a munkát, és meghallgatják azokat a bírálókat, akik például Fejér megyében döntöttek az állami földbérletek odaítéléséről.
 

Ezek is érdekelhetnek