5 tonna „műsárga” csirkét koboztak el

Két helyszínen és telephelyen összesen 4,8 tonnányi, feketén levágott csirkét foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (NÉBIH). A baromfihúst kurkumaoldatba mártották, így adva tetszetősebb színt neki, ami szintén tilos.

Gazdanet2012. 06. 14. csütörtök2012. 06. 14.
5 tonna „műsárga” csirkét koboztak el

A Nagy Csibe Kft. által Dunakeszin, a Táltos u. 20. szám alatt legálisan működtetett baromfivágóhíd (HU 790) szomszédságában lévő ingatlanon elfogadhatatlan higiéniai körülmények között, engedély nélkül vágtak baromfit. Az engedélyezett baromfivágóhíd az ellenőrzés időpontjában nem működött. A levágott testeket „kurkuma” oldatba mártották a tetszetősebb (sárga) szín elérése érdekében. Az illegális vágásból származó, festett baromfihús egy részét az ellenőrzés időpontjában már több helyre kiszállították. A hatósági szakemberek a helyszínen fellelt 22 kilogramm kurkuma por felhasználását megtiltották, az összesen 1540 kilogramm vágott baromfit és belsőséget lefoglalták valamint elrendelték ártalmatlanítását. Az ugyanebből a vágásból származó 1274 kilogramm mennyiségű, már kiszállított vágott baromfit visszahozták és szintén megsemmisítették.

A Kovi Csibe Kft. Őrbottyán, Petőfi S. u. 1. szám alatti ingatlanán baromfitollat tartalmazó 6 db szemeteskukát, 1 kiló kurkuma port és egy hűtőkamrában szennyezett textíliával letakart, összesen 999 kilogramm vágott baromfit és baromfi belsőséget találtak a hatósági ellenőrök, amelyen szintén a festés gyanúját állapították meg. A telephely baromfivágásra, feldolgozásra semmiféle engedéllyel nem rendelkezik, az árut ezért itt is 'ártalmatlanította' a hatóság.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Váci Kerületi Főállatorvosa mindkét ügyben illegális vágóhelyen történő engedély nélküli élelmiszer-előállítás, baromfihús tiltott kezelése (festése) révén elkövetett élelmiszer-hamisítás miatt élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági eljárást indított, melynek során milliós nagyságrendű bírság kiszabására kerülhet sor.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal „Zöld számára” az elmúlt napokban több hasonló közérdekű bejelentés érkezett „háztájinak” nevezett, de festéssel hamisított baromfi forgalmazásáról. A bejelentett esetek kivizsgálása folyamatban van - tájékoztatott a NÉBIH alapján az orientpress.hu.

 

Ezek is érdekelhetnek