Fával fognak fűteni Kalocsán!

Ha elkészül, évi 2,5 millió köbméter gázt spórolhat meg Kalocsa városa azzal a biomassza-fűtőművel, melynek ma tették le alapkövét.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 07. csütörtök2012. 06. 07.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fával fognak fűteni Kalocsán!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

15 évre szóló Zöld Kapu elnevezésű programot dolgozott ki Kalocsa. Ehhez tartozik az a Zöld Távhő nevű szolgáltatás megvalósítása is, melynek része az új fűtőmű is. Erre a város az Új Széchenyi Tervből 638 millió forintos támogatást nyert el, s ma rakták le alapkövét – jelentette be Török Ferenc, polgármester.

A város 15 évre szóló cselekvési tervében célul tűzte ki, hogy a település a lehető legnagyobb mértékben függetlenítse magát mind a szénalapú energiaellátástól, mind az élelmiszerellátás területén. Méhn Imre a Kalocsa Távhő Kft. ügyvezető igazgatója elmondásából kiderült: az 1,3 milliárd forint összköltségű beruházás eredményeként 4 kilométernyi, talajszint alatt létesítendő távvezeték kiépítésével és a városi intézmények rákapcsolásával olcsóbbá és biztonságosabbá válhat a hő- és melegvíz-ellátás Kalocsán. A beruházás magában foglal egy 3,5 MW kapacitású faapríték tüzelésű kazánt a vezérléstechnikai eszközökkel, 28 hőközpontot, az aprítéktároló épületet, a szükséges közműveket és infrastruktúrát. A beruházással Kalocsa évente 2,5 millió köbméter földgázt vált ki. Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár is.

Ezek is érdekelhetnek