Hamis borra csaptak le az ellenőrök

Borként árusított szeszes folyadékot foglaltak le egy zalacsányi presszóban a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság borászati felügyelői. Az ügyben illetékes igazgatóság elrendelte a forgalmazó, palackozó vállalat 30 napos ideiglenes bezárását és további hamisítványok után kutatnak.

Gazdanet2012. 06. 27. szerda2012. 06. 27.

Kép: fröccs készítés az óbudai Fapados étteremben bor szódavíz alkohol kocsma

Hamis borra csaptak le az ellenőrök
fröccs készítés az óbudai Fapados étteremben bor szódavíz alkohol kocsma

A Zala megyei élelmiszerbiztonsági igazgatóság munkatársai egy rutinellenőrzéskor vettek mintát a száraz, fehér, 2 literes PET palackban árusított termékből, amelyet további vizsgálat miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati Igazgatóságához továbbítottak. Az érzékszervi és laboratóriumi vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a borként árult szeszes folyadék alkoholtartalmának több mint 80%-a nem szőlő, hanem répacukor eredetű, így azt közfogyasztásra tilos lett volna forgalomba hozni.

A borászati hatóság és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) szakemberei ezzel egyidejűleg ellenőrzést tartottak a forgalmazó és palackozó Volák Vin 2004 Kft. telephelyén is, de ott nem találtak hamis bort. Az ellenőrzés helyszínén kívül a vállalkozás más bejelentett telephellyel nem rendelkezik. A jogsértés kivizsgálására a kormányhivatal elrendelte a vállalkozás 30 napos ideiglenes bezárását és tovább nyomoz az ügyben.
 

Ezek is érdekelhetnek