Korábban fizetnék a többszáz milliárdnyi támogatást!

Az agrártárca a téli és tavaszi fagyokra, illetve az aszályra hivatkozva ismét kérte az EU-t, hogy december helyett október közepétől fizethesse ki a területalapú támogatás sok százmilliárdjának felét. Emellett több más támogatási forrást is megnyit.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 23. szombat2012. 06. 23.
Korábban fizetnék a többszáz milliárdnyi támogatást!

A tárca már kezdeményezte Brüsszelben, hogy a szélsőséges időjárás miatt károsult termelők mielőbb megkaphassák az egységes területalapú támogatások (SAPS) és a különleges tejtámogatások előlegét – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár . Emellett bejelentette, hogy hamarosan 40 milliárd forint értékben pályázatot írnak ki az állattartó telepek korszerűsítésére, és támogatásra számíthatnak a génmegőrzés érdekében őshonos állatokat tartó gazdálkodók is. Jelenleg 35 védett állatfajta, szarvasmarha, sertés, juh tartozik ebbe a körbe. Az élelmiszer-feldolgozó kis üzemek kapacitásának bővítésére az idén 5 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre, ezen belül maximum 100 millió forintot nyerhetnek el a kisvállalkozók.

Az államtitkár előre is ígért: szerinte a jövő évi költségvetésből 2,6 milliárd többlettámogatást nyújt a kormány a sertéságazat erősítésére. Igaz, egy kész, és a kormány bólintására váró, 7 évre szóló sertéságazati stratégia összesen csaknem 1,5 ezer milliárd forint fejlesztési összeget tartalmaz, melyből a hazai állami támogatási rész is több száz milliárd forint. Ennyi pénzből 2020-ig tervezi a kormány, hogy a mostani 3 milliós sertésállományt 6 milliósra növeli. Az átfogó program foglalkozik a feketegazdaság visszaszorításával, a termeléssel, az integrációval, a bérhizlalással, a kutatás-fejlesztéssel, és szaktanácsadással, a forgóeszköz-finanszírozással és a marketing tevékenységgel is. A programban kiemelt szerep jut a versenyképességi (például technológiai veszteségek csökkentése, biológiai alapok kihasználása) és a műszaki feltételek korszerűsítésének, a környezetvédelemnek, az állategészségügyi intézkedéseknek. - tette hozzá Czerván György államtitkár a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén.

Az államtitkár ismertette az állattenyésztési ágazatnak nyújtott forrásokat: a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására már az idén elindult a kérődző szerkezetátalakítási program, melyet a juh és húsmarha-tartók vehetnek igénybe. A rendelkezésre álló keret évi 44,5 millió euró, közel 13 milliárd forint. A VM folytatja a különleges tejtámogatási programot évi közel 13 milliárd forintos kerettel, és a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást évi 8,7 milliárd forinttal, öt éven keresztül. A sikeres iskolatej programra - megemelt keretösszeget- 1,2 milliárd forintot biztosít a tárca. Bővült az igényelhető termékek köre, és már az óvodás gyermekek is kaphatnak iskolatejet.

Ezek is érdekelhetnek