Már vágják a búzát is – a kánikula még bekavarhat!

Az őszi árpa után megkezdődött az őszi búza aratása is az országban, a kenyérgabonából a tavalyihoz hasonlóan 4 millió tonna termés várható - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Budapesten az Aratási Koordinációs Bizottság idei első ülését követő sajtótájékoztatón.

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 27. szerda2012. 06. 27.
Már vágják a búzát is – a kánikula még bekavarhat!

Az államtitkár közölte: az őszi árpából eddig a 176 ezer hektár vetésterület mintegy 35 százalékán végeztek a betakarítással. A hektáronkénti termésátlag 4 tonna körül lehet. Az őszi búza vetésterülete 1,08 millió hektár, mintegy 100 ezer hektárral több a tavalyinál. A szakemberek 3,8-3,9 tonna hektáronkénti termésátlaggal kalkulálnak. Így az idén mintegy 4,0 millió tonna kenyérgabona kerülhet a magtárakba. Az őszi búza aratásával eddig 2.650 hektáron végeztek.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Szövetéségnek elnöke viszont félelmeiről számolt be a vg.hu-nak. Szerinte, amennyiben a következő hetekben tartós lesz a kánikula – 32 fok felett van baj - és az aszály, az akár 20-30 százalékkal is ronthatja a hozamokat. A szemek úgymond beszorulnak, aszottak lesznek, ami miatt csökken tömegük, így az egy hektárról aratható mennyiség is kisebb lehet.

Ezek is érdekelhetnek