Na ezzel mit kezd a Négy Mancs?

Bajba kerülhet a Négy Mancs, mert az EU megerősítette: Magyarország jogszerűen tömött eddig és tömhet ezután is libát! Az a Magyarország, mely a világ hízott libamáj-termelésének 80 százalékát adja!

GazdanetO. Horváth György2012. 06. 24. vasárnap2012. 06. 24.
Na ezzel mit kezd a Négy Mancs?

A Baromfi Terméktanács (BTT) szaktanácsadója a szervezet nevében üdvözölte, hogy a hízott libamáj tilalma ellen foglalt állást az Európai Parlament agrárbizottsága, mivel Magyarországról származik a világ hízottlibamáj-termelésének mintegy 80 százaléka. Így az EP agrárbizottsága az előállítást továbbra sem tiltotta meg azokban az országokban, ahol a hízott libamáj tradicionális terméknek számít.

Az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága a héten fogadta el a 2012-2015 közötti európai uniós állatjóléti stratégiával kapcsolatos jelentését, de elvetette a hízott libamáj betiltását célzó javaslatot - jelentette be Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő a döntést követően, közleményben. A hízott libamáj hagyományos mezőgazdasági termék, ezért az unió Lisszaboni Szerződése védelme alatt áll. A libamáj fontos magyar exportcikk, az ágazat több ezer, jórészt hátrányos helyzetű vidéki térségben élő embernek biztosít megélhetést hazánkban. Reméljük, hogy a plenáris szavazáson is sikerül megvédeni a magyar érdekeket – tette hozzá Glattfelder.

Az MSZP EP-delegációját vezető Tabajdi Csaba úgy vélte, hogy „a döntés jelentős magyar siker, különösen azért, mert a libahizlalásban érdekelt országok (Franciaország, Spanyolország Bulgária, Belgium, Magyarország) kisebbségben vannak az Európai Parlamentben”.

Földi Péter az MTI-nek elmondta: évente Magyarországon átlagosan 1800-2000 tonna libamájat állítanak elő, a múlt évben a termelés 1800 tonnát tett ki. A libamájtermelés döntő hányadát kiviszik az országból, ez évente 1200-1500 tonna mennyiséget jelent. Tavaly a kivitel 1200 tonnát tett ki. Az exportból mintegy 7,5-8,0 milliárd forint árbevétel származik. A Négy Mancs nevű állatvédő szervezet néhány évvel ezelőtt indított kampánya jelentős károkat okozott a magyar libatenyésztőknek. Ennek mértéke mintegy 4 milliárd forintra rúgott, amelyben a libamájból származó elmaradt bevétel is benne volt. A kár zömét a libahús értékesítésének elmaradása okozta.

Ezek is érdekelhetnek