Állati tetemekre költünk 2,4 milliárd forintot az adózók pénzéből

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012-ben is meghirdeti az állati tetemek elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást, amelyre az idén mintegy 2,4 milliárd forint jut.

Gazdanet2012. 07. 28. szombat2012. 07. 28.
Állati tetemekre költünk 2,4 milliárd forintot az adózók pénzéből

A rendelet szerint a gazdálkodók vissza nem térítendő támogatást kérhetnek az elhullott ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, sertés, juh, kecske, baromfi, nyúl elszállításakor, ártalmatlanításakor felmerülő költségeik csökkentésére.

A VM kiemelt figyelmet fordít az állattenyésztés helyzetére. Az ágazat segítése elsőbbséget élvez a nemzeti támogatási rendszerben, ezért a tárca minden olyan lehetőséget megad, amelyet az Európai Unió közös agrárpolitikája lehetővé tesz. A forrásból a 2011-ben kerettúllépés miatt ki nem fizetett jogos igényeket is megtérítik, az idén elvégzett szolgáltatásokon felül.

A támogatás hozzájárul az állattartó telepeken keletkező állati hulla ellenőrzött, biztonságos elszállításához és ártalmatlanításához. Az intézkedéssel javul a hazai állattartó telepek egészségügyi biztonsága.

A támogatási kérelmet folyamatosan be lehet adni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Tavaly mintegy 1800 állattartó kért vissza nem térítendő támogatást az állati tetemek elszállítására és ártalmatlanítására.

Ezek is érdekelhetnek