Nem minden kedvező az uniós agrárpolitika tervezetében!

Magyarország nem ért azzal az uniós tervezettel egyet, hogy a fiatal gazdálkodók csak 25 hektárig kaphatnának pályakezdési támogatást. Továbbá az sem kedvezne – főként a magyar kormány által favorizált, kis területeken gazdálkodóknak, hogy a támogatások 30 százalékát kötelező lesz környezetbarát termeléshez kötni.

GazdanetO. Horváth György2012. 07. 04. szerda2012. 07. 04.
Nem minden kedvező az uniós agrárpolitika tervezetében!

Magyarország helyzete a tagállamok közötti méltányosabb forrásmegosztás után lényegében változatlan marad – jelentette ki Czerván György vidékfejlesztési tárca államtitkára a Közös Agrárpolitika 50 éves születésnapján megrendezett tanácskozáson. Az államtitkár kifejtette, hogy a 2014-202 közötti uniós közös agrárpolitikáról készült jogszabálytervezet szerint jelentősen átalakul a közvetlen támogatások rendszere. Kötelező, valamint a tagállamok által választható önkéntes elemei lesznek, a kisgazdaságok számára pedig kialakítanak egy egyszerűsített támogatási konstrukciót. Lényeges új elem lesz a „zöldítés”, a Bizottság javaslata szerint a közvetlen kifizetések 30 százalékát a környezetbarát gazdálkodás feltételéhez kötik. Magyarország a tervezettel elvben egyetért, de túlzónak tartjuk a 30 százalékos arányt és kevesebb adminisztratív és ellenőrzési terhet jelentő megoldást szeretnénk-mondta az államtitkár.

Az Európai Bizottság KAP-ról szóló javaslata összhangban van a magyar agrárpolitika két fontos törekvésével: a kistermelők egyszerűsített rendszerben juthatnak hozzá a közvetlen támogatásokhoz, továbbá ösztönzi a fiatal gazdákat. A nekik nyújtható támogatásnál ugyanakkor kifogásolható, hogy a jogosult terület felső határa 25 hektár lenne Magyarországon, így az e célra fordítható forrásnak csupán a csekély részét lehetne kifizetni a pályakezdőknek. A támogatási lehetőség jobb kihasználása érdekében a területi korlát feloldása mellett foglaltunk állást - jelentette ki az államtitkár.

Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy az uniós források 98 százaléka a kohéziós politikán és a KAP-on keresztül jut az országba. Hazánk a 2007-2013-as időszakban 33 milliárd euró uniós finanszírozásban részesül és 8 milliárd eurót fizet be, tehát az egyenlegünk pozitív. Alapvető cél - tette hozzá-, hogy a következő ciklusban a Magyarországra érkező uniós források ne csökkenjenek, és oly módon lehessen azokat felhasználni, ami tartósan segíti az ország fejlődését. Az államtitkár asszony nyugtalanítónak nevezte, hogy csökkenés várható a Magyarországnak jutó kohéziós politikára fordítható összegeknél, sőt a nettó befizető országok további elvonásra törekednek.

Ezek is érdekelhetnek