Nem tetszik az agrárkamarai törvény, új adót emleget az ellenzék

Nincs értelme toldozni-foltozni az agrárkamarai törvénytervezetet, azt vissza kellene vonni - állítják a mezőgazdasági szakemberek. A kormány az eddigi önkéntes tagságot kötelezővé tenné, és közvetve kézbe venné a Magyar Agrárkamara vagyonát, illetve pártirányítással terelné a "helyes irányba" a hazai agráriumot.

Gazdanet2012. 07. 12. csütörtök2012. 07. 12.
Nem tetszik az agrárkamarai törvény, új adót emleget az ellenzék

Akár évi egy millió forintot is fizethetnek az agrártársaságok, élelmiszer feldolgozó vállalkozások, ha a kormánytöbbség csütörtökön a fideszes módosító indítványokkal fogadja el az új agrárkamarai törvényt. Az MSZP arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ha a jelenlegi formájában szavazzák meg, ne írja alá - mondta a Népszavának Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke. Gőgös kifejtette: a szakminisztérium államtitkára közölte vele, túl sok olyan ember van a kamaránál, akik nem felelnek meg a Fidesznek. A politikai tisztogatás mellett a kormány, a vele szövetséges gazdaszervezet segítségével megkaparintaná a megszűnő megyei agrárkamarák vagyonát, irodáit, az infrastruktúráját, amit egy országgyűlési választási kampányban is jól lehet majd használni.

A fennmaradásért küzdő hazai élelmiszer-feldolgozó ipar kénytelen lesz a nemrégen a nyakába sózott élelmiszerbiztonsági felügyeleti díj mellett, esetleg a kötelező kamarai tagsági díjat is fizetni, ha az Országgyűlés elfogadja az agrárkamarai törvényt. Éder Tamás, Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke a Népszavának elmondta, egy évvel ezelőtt láttak utoljára egy törvénytervezetet, amiben még 5 ezer forintos regisztrációs díj szerepelt, s a tagdíjat majd az alapszabályban rögzítik. A most beadott egyik módosító indítványban olvasható javaslat a tagdíj maximálásáról, már előrelépésnek tekinthető - jegyezte meg Éder. A szakember szerint, ha valaki azt gondolja, hogy a magyar élelmiszeriparról még súlyos százmilliókat, milliárdokat lehet lefölözni, az nincs tisztában a valósággal. Az ÉFOSZ elnöke úgy vélte, ha eltérő lesz a kamarák szabályozása és diszkriminatív jogszabály lép hatályba, azt a feldolgozó vállalkozások nem hagyhatnak jogi válasz nélkül.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára elmondta: velük egy olyan szövegről egyeztettek, amely köszönő viszonyban sincs a most benyújtott tervezettel. A MOSZ titkár szerint egy újabb adó kivetéséről van szó és a törvénytervezetből nem derül ki, hogy az állam milyen közfeladatokat ad át a kamarának és azokat milyen forrásból fedezi majd a szervezet. A szakember szerint valószínűleg a kényszer-tagok befizetéseit használják majd fel.

Szabó Rebeka, az LMP szakpolitikusa aggályosnak nevezte, hogy a vidékfejlesztési miniszter igen széles jogkörrel kinevez egy ideiglenes kamarai elnökséget, a július 18-ra összehívott küldöttgyűlés előtt. Ez azért furcsa, mert az ideiglenes elnök szabná meg a tisztújítás szabályait. Szabó azt is kifogásolta, hogy az Agrárkamara gazdálkodásának, pénzügyeinek, működésének áttekintésére kinevezett kamarai biztos jelentését eddig nem hozták nyilvánosságra. A képviselők nem ismerhetik meg a kamara valós helyzetét és így kellene dönteniük.
Mi a helyzet a többi kamarával

A tavaly novemberben elfogadott gazdasági kamarákról szóló törvény módosítása alapján 2012. március elsejéig a gazdasági társaságoknak, és az egyéni vállalkozásoknak maguknak kellett kezdeményezniük a területi kereskedelmi és iparkamaráknál a regisztrációt, és március 31-ig be is kellett fizetniük az ötezer forint kamarai hozzájárulást. Akik ezt megtették, azoknak lehetővé teszik egyes kamarai szolgáltatások igénybevételét. Akik nem jelentkeztek a regisztrációra, azokat a cégbejegyzések alapján a kamarák megkeresték.

Pillanatnyilag még nem szankcionálják a regisztrációs díjat be nem fizetőket. Úgynevezett hivatásrendi kamarai tagok a maguk szervezeteiben a magán-állatorvosok, az ügyvédek, az egyéni szabadalmi ügyvivők, a közjegyzők és az önálló bírósági végrehajtók, akik azonban csatlakozhatnak - a saját kamarai tagságuk megtartása mellett - az ipari és kereskedelmi kamarákhoz is.