Somogyban is földbotrányt emlegetnek

Csalódott gazdák keresték meg szerkesztőségünket az állami földhaszonbérleti pályázatok és szerződések ügyében: úgy vélik, Somogyban sem szakmai szempontok döntöttek az elbírálásnál. A sonline.hu cikke.

Gazdanet2012. 07. 12. csütörtök2012. 07. 12.
Somogyban is földbotrányt emlegetnek

Somogyban egyelőre még csak a szerződéskötések elején jár a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) – írtuk kedden, ahol beszámoltunk a megyei földhaszonbérleti szerződések aktuális helyzetéről: eddig mindössze négy helyen kötöttek szerződést a nyertesekkel. Igaz, Hetes-Somogysárdon, illetve Kálmáncsán a megyei átlagnál jóval nagyobb területet hirdetett meg az NFA: előbbinél 36,1, a dél-somogyi településen 55,9 hektárra lehetett pályázni. A hetes-somogysárdi területet két szennai gazdálkodó nyerte el, a kálmáncsait pedig egy somogytarnócára bejegyzett, ám pápai tulajdonú cég, mely állattartás mellett rengeteg másfajta gazdasági és szolgáltatótevékenységgel foglalkozik.

Pedig a pályázatot állattartók számára írták ki, s azok a családi vállalkozók, őstermelők, egyéni vállalkozók, illetve gazdálkodószervezetek jelentkezhettek, akiknek lakhelye, székhelye az érintett területtől húsz kilométeres körzeten belül van. További feltételként meghatározták, hogy az összes földterület – saját és bérelt együtt – nem lehet több 1200 hektárnál – ezzel akarták hivatalosan kizárni a spekuláció lehetőségét.

– Állítólag helyben lakóknak írták ki a pályázatot – kereste meg lapunkat Göndöcs József somogysárdi marhatenyésztő a hetes-somogysárdi birtoktest kapcsán –, ennek ellenére hiába öltem rengeteg pénzt a pályázatba, melyeket profikkal írattam, esélyem sem volt nyerni. Somogysárdon igazából csak én foglalkozom állattenyésztéssel, ötven marhát tartunk a családi gazdaságunkban, viszont nincs elegendő legelőnk. A meghirdetett területből mindössze egy hektárnyi található Hetesen, a többi Somogysárdon, ami viszont már messzebb van Szennától, mint a pályázati feltételként megadott maximális húsz kilométer. Akkor miért szerepelt a pályázatban a helyben lakás, melyért pontok is jártak? Miért hitegettek bennünket?

Göndöcs József számára az NFA-döntés egyben azt is jelenti, a jövőben a jelenlegi létszámmal nem tudja fenntartani szarvasmarha-tenyészetét, ugyanis mindössze tizenegy hektárnyi legelője van, mely nem elegendő az ötven állatnak, viszont a környéken másutt még bérelni sem tud területet.
– Fel is hívtam a szennai győzteseket, s felajánlottam megvételre az állataimat – mondta lemondóan a somogysárdi gazda –, mert ezt így nem tudjuk tovább csinálni.

Lempel János szuloki családi vállalkozó száz hektáron közel hetven tejelő szarvasmarhát tart, s az állatok takarmányozásához igencsak nagy szüksége lett volna a kálmáncsai 55,9 hektárra, ugyanis jelenleg igencsak a határokon mozognak.
– A környéken mindenki biztos volt benne, hogy mi nyerünk – mondta Lempel János –, hiszen amellett, hogy minden feltételnek megfeleltünk, a földünk egy táblában van a meghirdetettel. Ráadásul a környéken, a megadott paraméterekkel mi vagyunk az egyetlen komoly állattartók.

A kálmáncsai birtoktestet – mely a legnagyobb a Somogyban meghirdetettek közül – azonban a Barcs-Somogytarnócára bejegyzett A. L. M. Mezőgazdasági, Húsipari és Szolgáltató Kft. nyerte el. A cég főtevékenységként ugyan a sertéstenyésztést jelölte meg, ám emellett többek között növénytermesztéssel, erdészettel, húsfeldolgozással, gépjárműjavítással, nagy- és kiskereskedelemmel, ingatlanokkal is foglalkozik. Tulajdonosai pedig pápaiak.

– Somogytarnóca is több mint húsz kilométerre fekszik Kálmáncsától a hivatalos útnyilvántartás szerint, tehát ennek a kritériumnak sem felelnek meg. Mégis ők nyertek – legyintett Lempel István. – Ez is mutatja, ugyanaz történt Somogyban, mint a többi megyében.

Országosan ugyanis óriási botrányt kavartak az elmúlt hónapokban a nyilvánosságra került földhaszonbérleti szerződések: az ellenzék kormánypárti politikusok családtagjainak, ismerőseinek, Fidesz-közeli vállalkozók helyzetbe hozásáról beszél, s a megkötött szerződések egy része elleni tiltakozásul lemondott Ángyán József is. A Vidékfejlesztési Minisztérium egykori államtitkára spekuláns nagytőkésekről, oligarchákról nyilatkozott a borsodi és a fejéri szerződések kapcsán, s azóta kiderült, Baranyában, Veszprémben és Bács-Kiskunban is akadnak gyanús kontraktusok.

– Nem ezt vártuk ettől a kormánytól – jelentette ki Lempel János. – Azt hittük, mostantól tényleg jobb lesz a családi gazdaságok helyzete. Azt persze tudtuk, a mai gazdasági helyzetben pénzt nem tudnak többet adni, a tisztességet azonban elvártuk volna. De megint csalódnunk kellett...
Újabb szerződéseket kötött meg az NFA

A héten újabb földhaszonbérleti szerződéseket kötött meg a Nemzeti Földalapkezelő a pályázatokon győztes gazdálkodókkal. A 2,1 hektáros barcsi területet egy barcs-somogytarnócai, a 2,2 hektáros fonyódit egy fonyódi, az 1,5 hektáros miklósit egy tabi, az öthektáros szegerdőit egy helybéli, a 3,6 hektáros zákányit egy gyékényesi, az 1,3 hektáros csömendit és a 2,3 hektáros marcalit egy marcali gazdálkodó nyerte el – utóbbi tavaly az év vállalkozója volt a kisvárosban.

 

Ezek is érdekelhetnek