Elégetnek 600-800 ezer kacsát!

Elégetnek 600-800 ezer kacsát, pontosabban azok tojásait, nincs ugyanis szükség kiskacsákra. A drága takarmány miatt döntöttek úgy a termelők, hogy 15 százaléknyi állatot ki sem keltetnek. Hetente 20-25 ezer tojást semmisítenek meg.

Gazdanet2012. 08. 08. szerda2012. 08. 08.
Elégetnek 600-800 ezer kacsát!

Hetente 20–25 ezer kacsatojást semmisítenek meg a kelebiai kacsatenyészet keltetőjében, mert nem éri meg felnevelni mind a 80 ezer naposkacsát. Az eset nem egyedi, néhány éve előfordult már, hogy a kedvezőtlen piaci fejlemények miatt e drasztikus módszerhez nyúltak. A takarmányárak 25-30 százalékkal emelkedtek, így nem éri meg a kacsákat hizlalni, a piac ugyanis nem ismerné el a végtermék drágítását. Most 285 forintot adnak egy kiló kacsáért a feldolgozók, csak úgy, mint hat évvel ezelőtt – tudta meg a delmagyar.hu Harmath Attilától, a Magyar Kacsa Szövetség elnökétől.

Évente 3–4 millió naposkacsát nevelnének fel, abból a drasztikus költségek miatt 6–800 ezret semmisítenek meg idő előtt. Nem merik felvállalni a befektetést, amivel a saját veszteségüket halmozzák, ha hét héten át nevelik a pecsenyekacsát. Egy állaton – csak a takarmányt számítva – 50–60 forint a veszteség, ami egész évben nagyjából 150–240 millió forint veszteséget jelent.

A kacsaszövetség elnöke úgy fogalmaz: most már valaminek történnie kell, különben ellehetetlenül a baromfiágazat. Lényeges változtatásra van szükség az agrártámogatások és a finanszírozás rendszerében. Hiszen míg idehaza 9 forint állatjóléti támogatást fizet az állam egy kacsára, addig ugyanez Romániában 45 forint. Ráadásul a határon túl olcsóbb a takarmány, hiszen a gazdák tudják, hogy ha a baromfitenyésztők csődbe mennek, jövőre nem lesz kinek eladniuk a kukoricájukat. A takarmány egy részét így is kintről hozzák Kelebiára, hogy az évi 40–50 ezer tonna takarmányt biztosítani tudják. A kacsahúsexport sem segít, a sütnivaló kacsa ára az osztrák és német piacon sem emelkedett évek óta.

Ezek is érdekelhetnek