Így nem lesz 6 millió disznónk!

Az eddig megismert intézkedések nem elégségesek a rendkívüli problémák megoldására. A sertéstartók nevében nyilatkozta ezt a minap a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége közleményében. Mely szerint legalább 50 milliárd forintot kellene a kormánynak napok alatt előteremteni a hatékony intézkedésekhez.

GazdanetO. Horváth György2012. 08. 31. péntek2012. 08. 31.
Így nem lesz 6 millió disznónk!

A kormányülésen meghozott intézkedések révén a sertéságazat támogatása összességében 2-2,5 milliárd forinttal nőhet, miközben a sertéstartók már tízmilliárdos nagyságrendű kárt szenvedtek el. A károk mértékének további növekedése attól függ, hogy milyen mértékben növelhető a vágósertés értékesítési ára. A támogatások kifizetésének előrehozatala - ami az akut fizetési gondok enyhítéséhez segítséget nyújthat -, mintegy 200 millió forinttal csökkentheti a finanszírozáshoz szükséges hitelek kamatköltségeit.

Az egyes, gazdálkodók által igénybe vehető kamattámogatott hitel mértéke a károkhoz képest elenyésző, ráadásul a hitelek lehívására vonatkozó szabályok miatt az árutermelő gazdaságok döntő része – a nagyok - gyakorlatilag nem veheti igénybe. Az MFB-s kamattámogatott hiteleket megfelelő mértékben, minden termelő számára elérhetővé kell tenni – állítja a MOSZ.

A fizikai piacon árpát, takarmánybúzát már nem lehet kapni, a folyamatos export miatt csökkennek a hazai készletek - a várható, rendkívül alacsony kukoricatermésre is tekintettel -, ha ez a tendencia folytatódik, akár fizikai takarmányhiány is előállhat. Akár az is előfordulhat, hogy a külföldre értékesített magyar gabonát kell majd visszavásárolni, 20-30%-kal magasabb áron.


A MOSZ biztatónak tarja, hogy a kormány tovább vizsgálja az állami takarmányalap felállításának a lehetőségét, a drámai helyzet enyhítése érdekében azonban elengedhetetlennek tartja, hogy a kormány az állami vállalatokon – TIG és/vagy Concordia Közraktáron – keresztül azonnal, legalább 500.000 tonna takarmányt vásároljon fel – ez legalább 30 milliárd forintba kerülne -, és azt a sertés értékesítési árakkal arányos áron, kedvező feltételekkel bocsássa a sertéstartók rendelkezésére.

Az állattartókat mentesíteni kell az élelmiszerlánc felügyeleti díj és az állattartó telepekre kirótt telekadó megfizetése alól.

Minden perc késlekedés az állomány csökkenésével, akár a sertéslétszám 20%-ának elvesztésével, több ezer vidéki munkahely megszűnésével, telepek felszámolásával jár. A meghozott intézkedések a jelenlegi, 3 milliós sertésállomány fennmaradását sem garantálják. Hogy lesz így 6 millió sertés Magyarországon? Miként nőhet a foglalkoztatás?

Ezek is érdekelhetnek