Sok rétű védelem

Ami megromolhat, meg is romlik: még a nyár végi nagy melegben is adja magát a módosított Murphy törvény. Szerencsére az egyre szigorodó élelmiszerbiztonsági előírások és csomagolási módok garantálják, hogy jó minőségű áru kerüljön a kosarunkba. A hogyanokról az italos kartondobozokat gyártó Tetra Pak budaörsi gyárában tudhattunk meg többet.

GazdanetHardi Judit2012. 09. 10. hétfő2012. 09. 10.
Sok rétű védelem

Már az ókori Egyiptomban is külön foglalkoztak a könnyen romló ételekkel, papok vizsgálták az áldozati állatok húsát. A görögök pedig az egészség istennőjét, Hygieiát hívták segítségül: megteremtve ezzel a máig használatos higiéné kifejezést.

Ma már az élelmiszer a termelőtől hosszú utat tesz meg, sokszor országokon, tengereken át szállítják, mire a polcokra, onnan pedig a fogyasztó tányérjára kerül. A globalizáció folyamatának is köszönhetően a termék így sokkal több időt tölt dobozokban, vagy tasakokban, mint régebben, nagyon fontos tehát a megfelelő csomagolás. Nem csak a külcsín és a rajta elhelyezett marketing fogások miatt, de a könnyen szállíthatóság mellett a biztonság játszik fontos szerepet a termék burkolásában.

- A csomagolás védi az élelmiszert a különböző fizikai, kémiai, biológiai behatásoktól - tudjuk meg Bóza Balázs élelmiszerbiztonsági szakértőtől. Mivel az élelmiszer útja egyre csak növekszik, a külső körülmények hosszabb ideig hatnak a termékre. Így nőhet a hűtési lánc megszakadásának kockázata, és ebben a hosszú láncban, maga a fogyasztó a leggyengébb láncszem, de nem mindegy, mibe is tesszük az élelmiszereket. Mivel a csomagolás érintkezik az élelemmel, az nem tartalmazhat káros anyagokat. Nem kerülhet bele a gyártás során sem szennyeződés.

A folyékony állagú élelmiszerek a nagy melegben még nagyobb romlás-veszélynek vannak kitéve. Vegyük például a tejet. Ahhoz, hogy hosszú időn át elálljon, sok minden történik vele a tehéntől a bögréig. Több mikrobiológiai hatás éri: pasztőrözni kell, centrifugális tisztítási folyamaton esik át, aztán még mikroszűrést is végeznek rajta. És ezután kerül csak a dobozba. Nem is gondolnánk, de a vékony papírnak tűnő anyag hét rétegből áll, mindegyik fontos feladatot lát el. Gyári sétánk során Harmos Teréz, a Tetra Pak minőségbiztosítási vezetője mutatja meg, mik ezek. A belső polietilén réteg légmentes zárást biztosít, ezt követi egy bizonyos adhéziós polietilén réteg, ami egyben tartja a szomszédos rétegeket, utána jön az alufólia, ami távol tartja a terméktől a fényt, az idegen szagokat és ízeket, meg az oxigént. Az alufóliát és a papírt megint polietilén réteg fogja egybe, a papírra kerül a grafika, végül pedig a külső polietilén réteg következik, ami a külső környezeti hatásoktól véd. Az is rendkívül fontos, hogy a csomagolóanyag gyártása során maguk a berendezések is megfeleljenek az előírt higiéniás szabványoknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek