3,5 milliárd nemzetközi vidékfejlesztésre

2012. október 30-tól 3,5 milliárd forintra pályázhatnak a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) nemzetközi együttműködés megvalósításához.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 02. kedd2012. 10. 02.
3,5 milliárd nemzetközi vidékfejlesztésre

3,5 milliárd forintra pályázhatnak a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) nemzetközi együttműködés megvalósításához – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján. A támogatási kérelmeket 2012. október 30-tól folyamatosan forráskimerülésig, de legkésőbb 2013. augusztus 31-ig lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

Már több mint másfél évtizedes múltra tekint vissza a LEADER, melyben az egyik legfontosabb elem az együttműködés az országhatáron belül és túl is – hangsúlyozta V. Németh Zsolt. A mostani pályázaton a nemzetközi együttműködést támogatjuk, ami létrejöhet hazai és más európai uniós tagállamban működő HACS-ok, vagy nem EU-tagállamban, de LEADER-megközelítés szerint szerveződött csoportok között.

Egy-egy akciócsoport legfeljebb 50 millió forintot igényelhet, de akár több kisebb, vagy egy nagy projekt megvalósítására is nyújthat be pályázatot. Támogatást lehet kérni egyebek mellett: közös beruházásokra, tevékenységekre, közös szervezetek alapítására, publikációk kiadására, képzési, oktatási rendezvények – például szemináriumok, konferenciák – előkészítésére és megvalósítására, illetve jó gyakorlatok átadására.

A pályázat lebonyolítása újszerű lesz: az akciócsoportoknak először egy megvalósíthatósági tanulmányt kell beadniuk a Vidékfejlesztési Minisztériumba. A tanulmányt egy tapasztalt LEADER-szakemberekből álló, 10 fős bizottság minősíti, majd szükség szerint módosító javaslatokat tesz, hogy a HACS-ok hogyan nyújtsák be támogatási kérelmeiket az MVH-hoz. A cél, hogy szakmailag kifogástalan, minőségi projektek jöjjenek létre.

Ezek is érdekelhetnek