Durván drága lett a méz

Utoljára 2001-ben fordult elő, hogy az összes termés alig haladta meg a 10-11 ezer tonnát. Az idén ezzel szembesülünk. A tavalyi felét, harmadát gyűjtötték a méhek. Az árak az egekbe emelkedtek.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 14. vasárnap2012. 10. 14.
Durván drága lett a méz

Az idei téli hideg, a tavaszi fagy, aztán az aszály megtette hatását: az akác és más mézelő növények a szokásosnál jóval kevesebb nektárt adtak. Csak a napraforgóból sikerült tisztességes mennyiséget gyűjteni és még a hárs termelt elfogadhatóan. Így a méhek sem tudtak eleget gyűjteni, pontosabban annyit, mint tavaly, vagy a korábbi években. 2011-ben a statisztika szerint csaknem 20 ezer tonnányi méz került ki a kaptárokból, ami nagyon jónak számít, az idei viszont ennek harmada fele lesz. Így már most 2 ezer forint egy kiló nemes méz, míg a vegyes, olcsóbb is legalább 1,5-1,6 ezer forintba kerül – a méhészeknél. A boltok árai ennél legalább harmadával nagyobbak.

Elképedve láthatjuk, hogy a kiskereskedelmi láncok boltjaiban – a hazaiakban is – egy mézesmackó flakon virágmézért, ami 500 grammos, 1300 forintot kértek. Az akác méz jóval drágább. a kisebb, például 250 grammos kiszerelésű méz ára kilónként 4000 forint körül alakul, míg ha a legnagyobbat, a 900 grammosat választjuk, úgy kilónként „csak” 2600 forintot kell fizetni érte. A vegyes virágmézért kilóra vetítve 500-600 forinttal kevesebbet kell fizetnünk., míg a hárs kilója 3000, a gesztenyéé 3500 forint.
Vagyis aki az influenzaszezon előtti és alatti időszakot mézkúrával akarja átvészelni, annak mélyen kell a zsebébe nyúlnia, már csak azért is, mert szakértők szerint a következő időszakban tovább emelkedik a méz ára.


Hazánkban az utóbbi években csaknem tizenötezren foglalkoznak méhekkel, a termelés évente változik, jobb időszakban a 20-22 ezer tonnát éri el, rosszabb években ennél 4-5 ezer tonnával kevesebbet. E mennyiségek nagy részét nyugati országok veszik meg: az itthoni fogyasztás olyan csekély, hogy a megmaradt mennyiség is elég. Egy ember alig 40 deka mézet eszik – ez fele az uniós átlagnak -, méz, mézes termékek formájában.

Ezek is érdekelhetnek