Ki az a földműves?

Habár minden jogalkotó úgy nyilatkozik a kormány oldalról, hogy kizárható a külföldi vevő a magyar földpiacról, ez nincs így. Vehet, igaz szabályokat betartva, ahogy most is vesznek földet.

GazdanetO. Horváth György2012. 10. 21. vasárnap2012. 10. 21.
Ki az a földműves?

Nem zárhatók ki a külföldiek!
Habár minden jogalkotó úgy nyilatkozik a kormány oldalról, hogy kizárható a külföldi vevő a magyar földpiacról, ez nincs így. Vehet, igaz szabályokat betartva, ahogy most is vesznek földet. Legálisan elég 3 év itt tartózkodás, itteni adófizetés, mezőgazdasági tevékenység, és a külföldi állampolgár is vehet földet Magyarországon. A jövőben sem zárhatók ki unós tagországok állampolgárai a piacról, s számukra sem lehet teljesíthetetlen feltételeket szabni, pontosítva, rájuk is ugyanolyan feltételek vonatkoznak, mint a magyar vevőkre. Vagyis ha az eladásra kínált birtoktól legfeljebb húsz kilométerre lakik már 3 éve és földműves, akkor vásárolhat. Előbb azonban a helyi jegyzőhöz kell jelentkezni, aki az önkormányzatnál kifüggesztené az adott földterületre vonatkozó értékesítési és vételi szándékot, illetve a vevőjelölttel kapcsolatos adatokat. Ezután jön a helyi földbizottság, aki mondhat igent és mondhat nemet az adásvételre. Elsődlegesen ezek a bizottságok fogják meghatározni azt is, hogy ki, illetve melyik cég, mennyi időre és mekkora földet bérelhet az adott területen. A helyi földbizottság véleményével ezután egy új – ma még nem létező - állami hivatalhoz kell fordulni, amely előzetes hatósági engedélyt adhat a vételhez, eladáshoz. Így dől el majd, hogy ki, milyen földet vehet meg, illetve bérelhet. Sőt, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) minden esetben élhet elővételi jogával, ha úgy gondolja. Vagyis, ha 2014 után egy földműves kinézett magának egy eladó területet, s megegyezett annak tulajdonosával, túl jutott a helyi földbizottságon, az állami hivatalon, még akkor sem lehet egyáltalán abban biztos, hogy létrejön az üzlet.

Ki az a földműves?
A törvény szerint nem mindenki lesz földműves, aki földet művel. Földműves csak olyan magánszemély lehet, aki megfelel a földművesi minősítésre vonatkozó előírásoknak. Így például a családi gazdálkodók, őstermelők és egyéni vállalkozók esetében legalább középfokú agrárvégzettséget írnak elő, egyéb esetben államigazgatási szerv által igazolt mezőgazdasági tevékenységet és aranykalászos minősítés meglétét követelik meg legalább három évre visszamenőleg.

Ezek is érdekelhetnek