Lex dinnye a parlament előtt

Szeptember végén még cáfolta az agrártárca, hogy módosítanák a dinnye ügy miatt a vonatkozó törvényt, tegnap viszont kiderült: az agrárkartellezés megengedett lenne bizonyos feltételek mellett a jövőben, ha így változtatja meg a tervek szerint a parlament.

Gazdanet2012. 10. 09. kedd2012. 10. 09.

Fotó: Kallos Bea

Budai Gyula; Simonka György Fotó: Kallos Bea

A Vidékfejlesztési Minisztérium szeptember 20-án cáfolta azt sajtóértesülést, hogy módosíttatná a versenytörvényt a dinnyeügy miatt. Tegnap viszont kiderült, mégis készülőben van egy ilyen változtatás. Ennek lényege, hogy enyhítene a magyar versenyjogi szabályokon a mezőgazdasági termékeknél Pócs János (Fidesz) hétfőn benyújtott módosító indítványa, amely szerint nem minősülne kartellnek, ha a versenykorlátozó magatartás horizontális jellegű. Vagyis abban szakmaközi szervezet, ágazati érdekképviselet is vesz részt, és egyik versenyző piaci szereplő sem kerülhet előnybe általa a másik kárára – írta az MTI.

Az Országgyűlés honlapján olvasható, az agrárpiaci szabályozást módosító javaslat indoklása szerint a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló - 1996-ban hozott - törvény nem tartalmaz a mezőgazdaságra nézve, az EU rendelkezésekhez hasonló pozitív megkülönböztetést, hanem egyforma mércével vizsgálja a gazdaság valamennyi ágazatát. Ezen enyhítene a képviselő indítványa, mely egyben kérdést is felvet: vajon az EU nem támadja-e meg a tervezett változtatást.

Pócs János megjegyzi, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyakorlata rávilágít arra, hogy a magyar versenyjog nincs figyelemmel a mezőgazdaságnak a többi ágazattól eltérő sajátosságaiból eredő kiszolgáltatottságára, például a termékek szezonális piaci jelenlétére, az időjárási hatásokra, az ellátásbiztonságra. Emellett az uniós jogban is jelenlevő eltérő, a mezőgazdaságra vonatkozó preferált megítélés hiányzik a magyar versenytörvényből. A belföldi gazdasági igény erre ugyanakkor nyilvánvaló, továbbá az uniós jogi keretek is lehetőséget adnak a szabadabb mozgástérre ezen a területen. A Gazdasági Versenyhivatal azonban a jogszabályi hiányosságok miatt eljárása során - az idevonatkozó törvényi szabályozás alapján - nem tudja figyelembe venni a mezőgazdaság ágazati jellemzőit - írja Pócs János.

A GVH augusztus 30-án jelentette be, hogy eljárást indított több magyarországi kereskedelmi lánc ellen, mert feltételezi, hogy a görögdinnye értékesítésénél megsértették a versenykorlátozó megállapodás tilalmát. Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára ugyanis július elején, a dinnyeszezon kezdetén jelentette be, hogy a termelők, a kereskedők - a nagy multinacionális áruházláncok - és a szakmaközi szervezet (FruitVeB) képviselői egyeztettek a minden piaci szereplő számára átlátható viszonyok kialakításáról. Augusztus közepén a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pedig azt mondta: nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során, csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnye értékesítést, és külföldről ne vásároljanak. Ugyanakkor egy vidéki fórumon kerek-perec kijelentette Budai, hogy kartelleztek, és akkor mi van?!

A GVH az eljárásba a cégek - az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., az Auchan Magyarország Kft., a CBA Kereskedelmi Kft., a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. - mellett bevonta a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesületet, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot is.
A minisztérium szeptember 6-án közölte, hogy a kormány elfogadta a szaktárca jelentését, amely szerint nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során. Néhány nappal később az MTI birtokába került a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) végzése, amely szerint a GVH Antitröszt Irodája nem indít versenyfelügyeleti eljárást a dinnyetermesztés és kereskedelem ügyében a Penny Market Kft.-vel és a Vidékfejlesztési Minisztériummal szemben, miközben a többi érintett ügyében folytatja az augusztus 30-án bejelentett eljárást. A VM pedig szeptember 20-án cáfolta azt sajtóértesülést, hogy módosíttatná a versenytörvényt a dinnyeügy miatt.