Baki a VM kérdőívében – Kell egy piac!

Egy fogyasztókhoz és egy önkormányzatokra vonatkozó kérdőívet készített az agrártárca, melynek célja, hogy felmérje, mekkora igény és lehetőség van a helyi piacok kialakítására működésére. Kisebb baki is becsúszott a kérdések közé.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 16. péntek2012. 11. 16.

Kép: Örs vezér téri piac megnyitása. Piac. Élelmiszer, zöldség, gyümölcs, árus. 2005.03.17. fotó : Pál Anna Viktória

Baki a VM kérdőívében – Kell egy piac!
Örs vezér téri piac megnyitása. Piac. Élelmiszer, zöldség, gyümölcs, árus. 2005.03.17. fotó : Pál Anna Viktória

Úgy tűnik, hogy a háztáji termelés felpörgetésének alapjául a helyi piacokat szánja az agrártárca. Legalábbis abból a közleményből, melyet a minap adott ki, s arról tájékoztat, hogy felméri a helyi piacok helyzetét az országban ez derül ki. Két kérdőívet készített a minisztérium, melyek honlapján megtalálhatók. Az egyikben – négy oldalon - a lakosság piaci vásárlási szokásait, igényét, méri fel, másikban - hat oldalon - az önkormányzatokat kéri, írják le, működik-e és milyen helyi piac a településen, ha nem, akkor mi annak az oka, s miként lehetne ezen változtatni, jobbítani.

Az önkormányzati kérdőívbe azonban becsúszott egy kisebb baki is: egy eldöntendő, vagylagos kérdése a válasz igen, vagy nem: „Ha működik helyi termelői piac, akkor csak a helyben lakó termelők értékesítik rajta a termékeiket, vagy más településről is érkeznek termelők? (Kérjük, húzza alá a megfelelő választ!) Igen Nem”

Nemzeti Vidékstratégia részeként említik a helyi értékesítés fejlesztését, egy országos piaci rendszer kialakítása, a helyi termelői piacon többféle tevékenység törvényi biztosítása, az értékesítői és termelői kör érdekeknek megfelelő földrajzi-, területi szabályozása. Így a hazai és a helyi élelmiszerellátás mindenütt megvalósulhat. A javaslat egyik fő célja, hogy az önkormányzatok újra kapcsolódjanak be a helyi gazdaságfejlesztésbe, vállaljanak szerepet a saját piacaik szervezésében, üzemeltetésében, ösztönözzék a termelést, ezáltal élénkítsék a helyi gazdaságukat, segítsék a vidéki gazdaság megerősödését.

Ezek is érdekelhetnek