Ecet is jó a mosógépnek!

15 millió forintnyi bírságot kapott a Calgont forgalmazó cég, fogyasztókat megtévesztő reklámjai miatt. Kiderült: az ecet is jól oldja a vízkövet, nemcsak a vízlágyító.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 22. csütörtök2012. 11. 22.
Ecet is jó a mosógépnek!

A Gazdasági Versenyhivatal a Reckitt Benckiser Kft. 2010. augusztus 2. és 2010. november 21. között különböző televíziós csatornákon sugárzott reklám állításait vizsgálta. A termék népszerűsítése során használt szlogenek (pl. „Eddig ecettel vízkőtelenítettem a mosógépem, ennek ellenére elromlott.”) többek között azt sugallták a fogyasztóknak, hogy az ecet nem alkalmas a mosógépnek vízkő által okozott meghibásodása elleni védekezésre, mert a használatának ellenére elromolhat a mosógép, valamint esetleges rozsdásodás is felléphet.

A GVH közleménye szerint a fenti állításokkal azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy a Calgon az ecettel összevetve hatékonyabb és biztonságosabb szer, amely alkalmas a mosógép meghibásodásának elkerülésére. Ezzel szemben a vizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján a vállalkozás nem tudta bizonyítani, hogy az ecet használata mellett a mosógép vízkőképződés miatt meghibásodhat, így az állítások valótlannak tekinthetőek. A jogsértés elkövetése miatt a GVH 15 millió forintos bírságot szabott ki a Reckitt Benkiser Kft.-re.

Ezek is érdekelhetnek