Eltörlik a chipsadót

A dán kormány eltörli az egy éve bevezetett chipsadót, pontosabban a zsíradót, és cukoradót sem vezet be - közölte a dán adóügyi minisztérium.

GazdanetO. Horváth György2012. 11. 11. vasárnap2012. 11. 11.
Eltörlik a chipsadót

Dánia tavaly a világon először vetett ki adót a zsírsavakat tartalmazó élelmiszerekre, de az új adónem a mostani bejelentés szerint túlságosan költséges volt, és nem járult hozzá a dánok étkezési szokásainak megváltozásához. Azért tovább próbálkozik a kormány a szokások megváltoztatásában.

A tavaly bevezetett zsíradó miatt Dániában emelkedett a fogyasztói ár, növelte a termelők adminisztrációs költségeit, és munkahelyeket veszélyeztetett. Ráadásul sok dán takarékosságból inkább külföldön bonyolította bevásárlását. Ezen okok miatt a tervezett cukoradót sem vezetik be - jelentette be a dán adóügyi minisztérium. A zsíradó 2011 októbere óta érvényes, egy kilogramm zsírsav után 16 koronát (mintegy 600 forint) kell fizetni, függetlenül attól, hogy vajban, tejben, húsban, pizzában vagy készételben van jelen. A negyedkilós vaj ára például 2,20 koronával (85 forinttal) drágult. Több nagy áruházlánc már be is jelentette, hogy amint eltörlik az adót, csökkentik az árakat. Mette Gjerskov egészségügyi miniszter közölte, hogy ezután mással kell próbálkozni az élelmezéspolitikában. A dán statisztika szerint a lakosság 47 százaléka túlsúlyos, 13 százalékuk zsírfüggő.

Ezek is érdekelhetnek