Durva, de érdekes hír jött!

A második legnagyobb agrárjövedelem visszaesést Magyarország könyvelheti el az Európai Unióban 2012-ben az egy dolgozóra jutó átlag szerint! Legalábbis az Eurostat előzetes adatai szerint. Érdekesség, hogy a magyar statisztikusok az ágazatunk egészére 0,7 százalékos növekedést mutattak ki.

GazdanetO. Horváth György2012. 12. 13. csütörtök2012. 12. 13.
Durva, de érdekes hír jött!

Az Eurostat adatai szerint - melyet az agrarszektor.hu idéz - az előző évi 8 százalékos növekedés 2012-ben mindösszesen egy százalékra redukálódott az egy dolgozóra számított agrárjövedelem tekintetében. Ez az egy százalék hozzávetőlegesen fele-fele arányban adódik össze a bevételek fél százalékos emelkedéséből, illetve a befektetett munka ugyanilyen arányú csökkenéséből. A 2005 óta tartó időszakot vizsgálva az EU tagállamaiban összesen 29,7 százalékkal növekedett a dolgozónként számított jövedelem, miközben a befektetett munka mintegy 20 százalékkal csökkent.

A növénytermesztésből származó termékek ára ugyan növekedett (6,3%), ugyanakkor ezt komoly mértékben ellensúlyozta a megtermelt mennyiségek csökkenése (5,4%), csaknem valamennyi termény esetében. Utóbbi tekintetében a legkomolyabb csapást a burgonya (-13,8%) és a bor (-15,6%) szenvedte el. Egyedül az olívaolaj tudott mindkét tekintetben növekedést mutatni, ára 0,9 százalékkal, volumene 9,2 százalékkal emelkedett. Az állattenyésztésben 3,9 százalékos áremelkedés mellett csupán 0,2 százalékos volumen-visszaesés volt tapasztalható.

Az átlagértékektől elrugaszkodva az egyes országok adatai igen változatos képet mutatnak. Az egy dolgozóra számított agrárjövedelmek 2012-ben 16 tagállamban tudtak növekedni, míg 11-ben csökkentek. Sajnos Magyarország -15,7 százalékos csökkenésével az utóbbiak közé tartozik, egyedül Románia marad alatta 16,4 százalékkal, míg közvetlenül előtt -15,1 százalékkal Szlovénia áll. A legnagyobb növekedést elkönyvelő országok között kimagasló Belgium 30 százalékos növekménye, az őt követő Hollandiában és Litvániában ugyanez az érték mindössze 14,9 illetve 13,6 százalékos.

A Központi Statisztikai Hivatal éppen egy hete adta közzé, hogy 2012-ben a magyar mezőgazdaság összesített számlái szerint a termékmennyiség 11 százalékos visszaesése mellett az árak 13 százalékkal emelkedtek. Ennek következtében a mezőgazdasági kibocsátás értéke 2012-ben 0,7 százalékkal meghaladta az előző évit. Ez persze más adat, mint az európai, de két dolog következhet ebből: a magyar mezőgazdasági dolgozókat foglalkoztató vállalkozások nagyon nagyot bukhattak az idén, mert a termelés 50-60 százaléka az övék.

Ezek is érdekelhetnek