Figyelem! Mérgezhetnek a hamisított italok!

Megismétlődhet az őszi több tucat halállal végződő cseh alkoholmérgezés, de már nálunk! Mintegy 20 ezer liter metil-alkoholt loptak el Bács-Kiskun megyei Mol-telephelyekről. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára elrendelte az alkoholos termékek szigorú felügyeletét.

GazdanetO. Horváth György2012. 12. 12. szerda2012. 12. 12.
Figyelem! Mérgezhetnek a hamisított italok!

Akár az őszi csehországi italmérgezés is megismétlődhet Magyarországon, ha az italpancsolók kezébe kerül abból a 20 ezer liternyi metil-alkoholból, melyet az elmúlt két hétben loptak el Bács-kiskun megyéből. Az agrártárca felelős államtitkára, Kardeván Endre nem véletlenül rendelte el a szeszes italok fokozott ellenőrzését, hiszen az év végi ünnepek során a megszokottnál is több alkoholt vásárol a lakosság.

Nagy kérdés, hogy ma ki képes megkülönböztetni hamisított, netán metil-alkaholt tartalmazó gyilkos italt a valóditól? Egy szempont lehet – bár ez sem zárja ki mindent – a zárjegy: a hivatalosan ellenőrzött forrásokból származó italok kupakján, dugóján kell lennie magyar zárjegynek, azonosító számmal. Amennyiben ez nem a megszokott formájú, netán sérült, ne vegyék meg a boltban, piacon. Apropó piac: a napokban jól teszi mindenki, ha nem vásárol, csak üzletekben!

A VM közleményében azt írja: az elmúlt két hétben Bács-Kiskun megyében a Mol Zrt. két telephelyéről ismeretlen tettesek elloptak összesen 20 ezer liter metil-alkoholt. Az ügyben még tart a rendőrségi nyomozás, ám annak eredményétől függetlenül szükséges a fokozott óvatosság – hangsúlyozta a minisztérium. A tárca szerint nem valószínű, hogy az ellopott metil-alkoholból a tolvajok szeszes italt vagy más élelmiszert készítenek, elképzelhetőbb, hogy üzemanyagként próbálják majd felhasználni.

Ennek ellenére nem árt az elővigyázatosság! Kardeván Endre elrendelte az alkoholos termékek szigorú felügyeletét. Az államtitkár emellett arra figyelmeztette az ismeretlen elkövetőket, tartózkodjanak attól, hogy az eltulajdonított alkoholt élelmiszerek előállításánál próbálják meg felhasználni, mert a remélt nyereség helyett szigorú büntetésben részesülnek – olvasható a VM közleményében.

Ezek is érdekelhetnek