Kétharmad kell a földügyek módosításához

Sarkalatos törvény lett a termőfölddel kapcsolatos minden törvény, vagyis a föld forgalmáról szóló törvényt, a februárban benyújtandó üzemszabályozási és más földdel kapcsolatos jogszabályt is a későbbiekben csak a képviselők kétharmada lesz képes módosítani. Ezt az alaptörvény tegnapi módosításával döntötték el a kormányképviselők.

GazdanetO. Horváth György2012. 12. 18. kedd2012. 12. 18.
Kétharmad kell a földügyek módosításához

Kétharmados többséget igénylő jogszabály lett a földtörvény, így módosították az alaptörvényt. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter javaslatára az Országgyűlés az év eleje óta hatályos alkotmányt azzal egészítette ki, hogy a termőföld- és az erdőtulajdon megszerzésének és hasznosításának korlátait, feltételeit, a mezőgazdasági üzemszabályokat és „az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre” vonatkozó rendelkezéseket sarkalatos törvény határozza meg.

Az alkotmánymódosítást 263 igen szavazattal, 87 ellenében fogadták el. A kormánypárti képviselők mellett a független Pősze Lajos és Rozgonyi Ernő - két korábban jobbikos képviselő - szavazott igennel, a fideszes Ángyán József viszont az ellenzéki frakciókhoz hasonlóan nemmel voksolt – írta az MTI.

Az alaptörvény P. cikke most úgy szól, hogy a természeti erőforrások - különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet -, a biológiai sokféleség, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és megőrzése az állam és mindenki kötelessége. A most elfogadott módosítás erre hivatkozva tartja szükségesnek minősített többséghez kötni a földtörvényt és a hozzá kapcsolódó törvényeket.

A parlament a zárószavazás előtt a Jobbik kezdeményezésére név szerint szavazott a fideszes Ángyán József módosító javaslatáról, és elutasította azt. A volt agrárállamtitkár azt kezdeményezte, hogy „az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre” vonatkozó rendelkezések helyett a családi gazdaságokra és a szövetkezetekre érvényes szabályokat határozzák meg sarkalatos törvényben. A Jobbik és az LMP képviselői igennel szavaztak, a kormánypártiak közül viszont csak Ángyán József, Bencsik János korábbi energiaügyi államtitkár és Kővári János támogatta a javaslatot.

A kormány még júliusban terjesztette be az Országgyűlésnek az új termőföld forgalmáról szóló törvénytervezet, amelynek általános vitája októberben zárult le. A javaslathoz több mint kétszáz módosító indítvány érkezett, ezeket még nem tárgyalta a Ház.

Ezek is érdekelhetnek