Csak kormányközeli listákra lehet szavazni

Nyilvánossá tette honlapján az agrárkamara a február elsején választáson induló jelöltek listáit. Ahogy várható volt, csupán egy agrár-érdekképviselet, a kormányhoz közel álló Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) állított listát, igaz másik 11 szervezet támogatásával.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 30. szerda2013. 01. 30.
Csak kormányközeli listákra lehet szavazni

Ahogy azt más agrárlobbista csoportok előre vetítették, csak egy szervezet által készített jelöltlistára szavazhatnak február 1-21. között a kamarai választásokon az érintettek. Már nyilvános a jelöltek köre, azt az agrárkamara átmeneti elnöksége honlapján tette közzé. A 19 megyére és Budapestre vonatkozóan kizárólag a Magosz által összeállított névsorból válogathatnak a voksolók. Igaz, ezeket a listákat – mind a húsz helyen – ugyanaz a 11 agrárius érdekeltségű szervezet támogatta. Ezek: Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB), Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), Baromfi Terméktanács (BTT), Kisgazda Polgári Egyesület (KPE), Magyar Termelői Értékesítő és Szolgáltató Szervezetek/Szövetkezetek Együttműködése (HANGYA), Országos Erdészeti Egyesület (OEE), Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ), Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ)

(A Magosz az első Orbán-kormány idején került szorosabb kapcsolatba a Fidesszel, azóta számos közös akciót hajtottak végre - például a 2006-os hetekig elhúzódó traktoros tüntetést. 2002 óta a szervezet vezetői a Fidesz parlamenti frakciójainak tagjai. 2010 óta a Magosz elnöke Jakab István, a parlament alelnöke, a szervezet korábbi jogi igazgatója Budai Gyula előbb földügyi, majd elszámoltatási kormánybiztos, illetve ő váltotta a lemondott Ángyán Józsefet a vidékfejlesztési tárca államtitkári posztján. A szintén képviselő Veszprém megyei Magosz vezetője, Győrffy Balázs a kamara ideiglenes elnöke, de a sor folytatható.)

A választások szabályzata szerint - amelyet az átmeneti elnökség fogadott el és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hagyott jóvá - listákra az „egy tag egy szavazat” elve alapján voksolhatnak a választásra jogosultak február 1-15. között. Február 21-én minden megyében pótválasztás lesz, ahol viszont már csak a választási névjegyzékre pótlólag - fellebbezés után - felkerültek voksolhatnak. Előzetes regisztráció során 200 ezer leendő kamara tag jelentkezett be érvényesen az új kamarába, és ők szereztek jogot a választásokon való részvételre.

A választások után a megyékben 2013. március 9-én tartják majd meg a megyei alakuló küldöttgyűléseket, ahol megválasztják az országos kamarai küldötteket és a megyei kamarai tisztségviselőket. Az új agrárkamara országos alakuló küldöttgyűlésére 2013. március 28-án kerül majd sor, ahol az alapszabály elfogadásával és az országos tisztségviselők megválasztásával jogilag is létrejön az új kamara.

A kamara mostani, ideiglenes vezetése szerint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) politikai indíttatású lejárató kampányt folytat, és megpróbálja ellehetetleníteni a kamara átalakulását.A kamara rámutat: a 2012. augusztus 1-jén hatályba lépett agrárkamarai törvény világosan rendelkezett a jelöltállítás szükségességéről, tehát minden érintett számára közel fél év állt rendelkezésre a kamarai választásokra való felkészüléshez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek