Jön a húsadó?

Adóval büntetné a kormány a húsevést. Ezt csupán a környezetvédelem érdekében vezetnék be, mondván a hús – főként a marhahús – előállítása szennyezi leginkább a környezetet. A svéd kormány tervezi ezt a lépést a skandináv országban, ahol a világon az ötödik legnagyobb a húsfogyasztás.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 27. vasárnap2013. 01. 27.
Jön a húsadó?

Egy átlagos svéd évente 87 kiló húst eszik. Ezzel az unióban a második, a világon az ötödik legtöbb húst esznek a skandináv országban. Csakhogy a hússal baj van, pontosabban előállítását tartják igen környezetszennyezőnek a zöldmozgalmak. A svéd kormány szerint a helyi környezetszennyezés negyedéért az élelmiszer-fogyasztás a felelős. Ezért lépni akar, s a húsfogyasztást akarja visszaszorítani azzal, hogy adót vetne ki rá.

A Svéd Mezőgazdasági Hivatal arról számolt be, hogy csak Luxemburgban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Brazíliában esznek több marhahúst, mint a svédek. Ez utóbbi egyébként a legkárosabb az állattenyésztésen belül. Mellesleg nemcsak az üvegházhatás miatt előnytelen az állattenyésztés, hanem eszközigénye is lényegesen több, mint a növénytermesztésé.

A Svéd Mezőgazdasági Hivatal véleménye, hogy a fenntartható húsfogyasztási szint kialakításához húsadót kell bevezetni, méghozzá úgy, hogy annak a fajtának kell a legmagasabb adót elvinnie, amely a legtöbb szennyezést okozza. De mivel ez egy globális probléma, nem elegendő, ha a csak Svédország vezeti be, legalábbis EU színvonalon kellene alkalmazni, hogy világszerte érezhető hatása legyen – írja a hirado.hu.


Az állattenyésztési ágazat sajtószóvivője természetesen ellene van egy ilyen megoldásnak, és támogatást találtak Anders Borg pénzügyminiszter személyében, aki brüsszeli tárgyalásai közben kijelentette, hogy óvatosnak kell lenni az adók kivetését illetően. Hozzátette még, hogy mindenféle különadónak elvileg ellene van.

Ezek is érdekelhetnek