Nem csitul a választási vita

Tizenkét szervezet közösen állított jelölteket a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara megyei küldöttválasztó közgyűléseire. Ugyanakkor egy sor lobbicsoport bojkottálja a választást. Megy az adok-kapok. Az LMP az ügyészséghez fordul.

GazdanetO. Horváth György2013. 01. 25. péntek2013. 01. 25.

Kép: Kecskemét, 2008. október 06. Justicia szobor a Kecskeméti Megyei Bíróságon. Fotó: Ujvári Sándor

Nem csitul a választási vita
Kecskemét, 2008. október 06. Justicia szobor a Kecskeméti Megyei Bíróságon. Fotó: Ujvári Sándor

Legutóbb az LMP szólalt meg agrárkamarai ügyben, s követeli a választások elhalasztását és tiszta választások lebonyolítását. Az agrárkamarákat teljesen újjászervezik, ehhez megyei és országos választásokat tartanak februártól. Ehhez jelölteket kell jelölni és ezen megy a perpatvar. A kamara ideiglenes vezetése – mely erősen kötődik a fideszes Magoszhoz – szerint semmi baj nincs, mindenki elég idő kapott erre, míg fél tucat szervezet ezt kétség bevonja, és bojkottálja, vagy a voksolás elhalasztását kéri.

A Magosz és tizenegy, a mezőgazdaság,  az élelmiszeripar, az erdőgazdálkodás és a vidékfejlesztés területén meghatározó szerepet játszó szervezet arról állapodott meg, hogy közösen állít jelölteket az Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarai választások megyei küldöttválasztó közgyűlésein. A megállapodás résztvevői: az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ); a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB); a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács; a Baromfi Terméktanács; a Kisgazda Polgári Egyesület; a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ); a Magyar Termelői Értékesítő és Szolgáltató Szervezetek/Szövetkezetek Együttműködése (HANGYA); az Országos Erdészeti Egyesület (OEE); a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ); az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME); Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ). – közölte az együttműködő szervezetek nevében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöksége az MTI-vel.

Ugyanakkor a nagyüzemeket képviselő MOSZ nem állít listát és nem vesz részt a választásokon, ahogy a fiatal gazdák szövetsége az Agrya sem a Gabonaszövetség sem. Erősen kritizálja a módszert az LMP mellett a szocialista párt is. Az LMP megalázó színjátéknak tartja a most zajló folyamatot, mondván: a választási rendszer a Fidesznek és a „vele szoros szövetségben álló” Magosznak kedvez. A párt azt követeli, hogy a kamarát irányító átmeneti elnökség – melynek felét a Magosz adja - halassza el a választást és alkosson olyan szabályozást, amelyik senkit nem diszkriminál. A Fidesz a Magosz tisztségviselőit akarja újabb és újabb pozíciókhoz juttatni, hogy így uralhassák az „elvileg független” érdekképviseleti rendszert. Az agrárkamarai választások során az történik kicsiben, mint amit nagyban a Fidesz művel az országos választási rendszerrel, úgy szabják át a feltételeket, hogy azok kifejezetten egy szervezet számára legyenek kedvezőek - vádaskodott az LMP, amely az ügyészséghez fordul jogorvoslatért.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) továbbra is fenntartja az agrárkamarai választásokkal kapcsolatban tett állításait és visszautasítja, hogy a kamara a választásokkal kapcsolatban félrevezeti az agrártársadalom szereplőit - közölte a MOSZ. Az agrár-érdekképviselet azt követően fogalmazta meg ismét elítélő véleményét az agrárkamarai választási folyamattal kapcsolatban, hogy a kamara átmeneti elnöksége cáfolta a MOSZ állításait az agrárkamarai választások visszásságaival kapcsolatban. A MOSZ joggal feltehető a kérdés, hogy az agrárkamara átmeneti elnöksége döntő többségében miért a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnökségi tagjaiból jelölték ki. Továbbá elfogadhatatlan, hogy a meghirdetett választási szabályzaton az átmeneti elnökség a „kampányidőszak” alatt változtatásokat hajtott végre. Tény - és ez csak a bennfenteseknek kedvezhetett –, hogy a jelöltek január 18-án egyetlen munkanapon győződhettek meg arról, hogy szerepelnek-e a választói névjegyzékben. A listákat január 21-ig kellett leadni, a kamara pedig január 25-ig vállalta a választói névjegyzékről szóló értesítést. Ez a mechanizmus a MOSZ szerint lehetővé teszi, hogy kellő információ hiányában egyes listákat elutasítsanak, így bizonyos jelölőszervezetek listáit érvénytelenítsék. Ez színjáték, amiben a MOSZ nem vesz részt.

Persze a kamara ideiglenes vezetése mindezt pontról pontra cáfolja, s a MOSZ állításai ellen bizonyítékként mutatta fel a Magosz által bemutatott 12 szervezet által közösen állított választási listát, hogy lám, akadtak szervezetek, akik meg tudták csinálni a listákat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek