Már a sörkereskedelemben is új szabályok jönnek!

Nem minden sört lehet eztán sörnek hívni! Új szabályok szerint ezentúl nevében is meg kell különböztetni a sörtől azokat a termékeket, amelyekhez az érlelést, szűrést követően annak ízét, illatát, színét, jellegét megváltoztató bármilyen anyagot hozzáadnak, és ezáltal lényegében egy új terméket hoznak létre.

GazdanetO. Horváth György2013. 05. 23. csütörtök2013. 05. 23.
Már a sörkereskedelemben is új szabályok jönnek!

A jövőben egy italt akkor lehet „sör”-nek hívni, ha az valóban csak sör és nem tartalmaz más kiegészítőket, íz, illat és színanyagokat. Ennek megfelelően azoknál a termékeknél, ahol ilyesmit használnak, a gyártónak a fogyasztó számára egyértelművé kell tennie, hogy a sör csupán a készítmény egyik alkotóeleme. Így lehet majd például: sörkeveréket, sörmixet, vagy sörtartalmú italt árulni.

A szakma képviselői azért látták indokoltnak a Magyar Élelmiszerkönyv 2-702 (régi szám: 2-96) számú, a sörökre vonatkozó irányelvének módosítását, mert az utóbbi időben több olyan termék is megjelent a piacon, amelyek az irányelv által szabályozott termékcsoportba nem sorolhatók.
Az irányelv módosításával egy időben jelent meg az MÉ 2-106 számú, a „Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörök” irányelv. Ez a kifejezetten magasabb minőségi kategóriába sorolható, különleges sörökre vonatkozó szabályozás jelentősen korlátozza a felhasználható adalékanyagok számát, illetve meghatározza a magasabb minőségi elváráshoz tartozó beltartalmi értékeket, mint például a minimális eredeti extrakt- és alkoholtartalmat. Az irányelv azt is rögzíti, hogy a különleges minőségű söröket milyen csomagolásban lehet forgalmazni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek