Ünnepelnek a parkok

Tudják, mitől lett híresebb az Eszter nap? Ma van az Európai Nemzeti Parkok Napja, ráadásul június 7. és 16. között már hetedik alkalommal elindul a Magyar Nemzeti Parkok Hete is.

GazdanetO. Horváth György2013. 05. 24. péntek2013. 05. 24.

Kép:

Ünnepelnek a parkok

Európa-szerte május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Ezen a napon nemcsak a megőrzendő természeti értékek fontosságára, hanem az ismeretterjesztésre, a minket körülvevő természet bemutatására igyekeznek felhívni a figyelmet a szakemberek. Hazánk tíz nemzeti parkja is csatlakozott a nemes kezdeményezéshez, számos szabadtéri programot kínálnak országszerte a kikapcsolódni vágyóknak. Részletes programokért keresse fel a természetvédelem hivatalos honlapját (www.termeszetvedelem.hu)!
Hazánkban 2007 óta rendezi meg a természetvédelemért felelős minisztérium a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatot. Idén június 7. és 16. között már hetedik alkalommal várják nemzeti parkjaink a kalandvágyókat különleges természeti élményekkel, ingyenes és kedvezményes programokkal. Gyermekek, felnőttek, családok számára is remek alkalom, hogy kikapcsolódás közben ismerjék meg hazánk legszebb tájait, gazdag természeti örökségét, gyalog, kerékpáron vagy vízen.

A rendezvény központi nyitóhétvégéjének június 7-9-én ezúttal a Hortobágyi Nemzeti Park és Debrecen ad otthont. Június 7-én, pénteken a hortobágyi látogatóközpontba várják a szakmai közönséget a legnagyobb hazai ökoturisztikai konferenciára. A nemzeti parki ökoturisztikai termékfejlesztés lehetőségeiről neves szakemberek előadását hallgathatják meg a téma iránt érdeklődők. A debreceni Emlékkertben péntek délutántól indul a „zöld forgatag”, és egészen vasárnap késő délutánig folyamatos programokkal várnak minden érdeklődőt. Tíz nemzeti parkunk bemutatkozása, hagyományőrző kézművesek bemutatói, szakvezetéses túrák hazánk első védett természeti területére, a Nagyerdőre, ifjú természetvédelmi őrök Kócsagőr-próbája, természetismereti játékok garantált nyereményekkel – csak egy kis ízelítő a széles programkínálatból. A leggazdagabb program június 8-án, szombaton várja az érdeklődőket, amikor kicsiknek és nagyoknak szóló koncertek, előadások, könyvbemutatók is színesítik a kínálatot. A program csatlakozik a Debreceni Pulyka Napok és a Debreceni Ünnepi Könyvhét rendezvényeihez is. A kínálatot tovább színesíti a 30 Y zenekar szombat esti Szentimentálé című koncertje a Kölcsey Központban.

Szombaton mutatkoznak be először együtt a Nemzeti Parki Termék védjegy elismeréssel díjazott, különleges ízvilágú és minőségű termékek is. A védjegy garantálja, hogy az előállított termék védett természeti területen vagy Natura 2000 területen, elsősorban helyi alapanyagokból, a helyi hagyományok figyelembe vételével készült. Ezen a napon ünnepélyes keretek között adják át a védjegyet újonnan elnyert termékek védjegyhasználati jogosultságát igazoló okleveleket. A nap folyamán a látogatók meg is kóstolhatják ezeket a készítményeket a „Nemzeti parkok ízei” standon.
Június 9-én a terepi programoké lesz a főszerep: testközelbe kerül a hortobágyi puszta világa. Az érdeklődők ingyenes szakvezetéses túrákon vehetnek részt a nemzeti parkban gyalog, kenuval és kerékpáron. A hortobágyi látogatóközpont udvarán kézműves bemutató és vásár várja a látogatókat. Ezen a napon számos bemutatóhely, így a Hortobágyi Vadaspark, a Hortobágy-halastavi kisvasút, a Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény (Tiszafüred-Örvény) és a Tisza-tavi Vízi Sétány (Poroszló) is 50%-os kedvezménnyel látogatható. A folytatásban, június 10–16. között valamennyi nemzeti parkunkban és további védett természeti területeinken gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok, különleges előadások várják a természetbarátokat földön, vízen és levegőben.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete teljes időtartama alatt a csatlakozó falusi szállásadók 20%-os kedvezményt biztosítanak a szállás árából a rendezvényeken résztvevők számára. A kedvezményes szállást kínálók listája megtalálható a www.falusiturizmus.hu és a www.videkjaro.hu oldalakon.

Ezek is érdekelhetnek