Állítólag világszínvonalú a mezőgazdaságunk

Meglehetősen furcsa tartalmú közleményt jelentetett meg a napokban az agrártárca. Azt állítja, hogy több szegmensben is világszínvonalú a magyar agrárium. A szövegből aztán kiderül, nem a teljesítményünkre, hanem megváltoztathatatlan adottságainkra alapozza állítását a minisztérium.

Gazdanet2013. 07. 23. kedd2013. 07. 23.
Állítólag világszínvonalú a mezőgazdaságunk

„Magyarország teljesítménye több agrárgazdasági területen is világszínvonalú – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összeállítása alapján.” Az érdeklődő felkapja erre a fejét, aztán a további sorokat átfutva csak ráncolni tudja homlokát. A VM ugyanis beállt a kormányzati öntömjénezők sorába, s olyan adatokat tüntet fel világcsúcsnak, nagy tettnek, melyhez semmivel nem járult hozzá. Sőt, érthetetlen, hogy miért kellett ehhez a jó nevű és valóban szakmai munkát végző AKI elemzése. Azt ugyanis évtizedek óta tudja mindenki, hogy az ország jelentős területe művelhető, s mióta nagy hegyeinket is elcsatolták a mezőgazdasági terület aránya valóban egyike a legnagyobbaknak az ország területéhez viszonyítva.

„Magyarország a mezőgazdaságilag művelhető területek arányában a harmadik helyen áll az Európai Unión belül. A kiváló adottságokat mutatja, hogy e területek több mint 80 százaléka szántó, amivel az ország a tagállamok közül Dánia után a második helyet foglalja el, és mintegy 23 százalékkal múlja felül az uniós átlagot” – ismertette a tárca.
S az előbbiekből szervesen következik a másik „világszínvonal” is, miszerint Magyarországon egy agrárgazdaságban foglalkoztatott ember a 27 uniós ország átlagánál 53 százalékkal nagyobb területen gazdálkodik, csak az Egyesült Királyság, Dánia és Franciaország rendelkezik ennél kedvezőbb adatokkal. Tavaly 15 ezerrel nőtt a mezőgazdaságban dolgozók száma – jegyzi meg a VM, ugyanakkor arról nem szól, hol mely ágazatokban sikerült e növekedést elérni, vajon ez nem csupán a napszámosok számának növekedését takarja-e. Ahogy arra sem térnek ki, hogy ma csupán 185 ezer foglalkoztatottnak ad munkát ez a hatalmas terület kiegészülve az erdőgazdaságokban és halászatokban dolgozókkal. Érdemes felidézni, hogy 1990-ben még 800 ember szerzett foglalkoztatottként jövedelmet a mezőgazdaságból.
A közlemény további részében aztán tényleg találni néhány kiemelkedő teljesítményt! Így például Magyarország a világ ötödik legnagyobb vetőmag-exportőre, az előállított vetőmag mennyisége megközelíti a 270 ezer tonnát, s hogy ne legyen minden ilyen szép, érdemes megjegyezni, hogy még 10 évvel ezelőtt is 300 ezer tonna felett volt e mennyiség, de 1987-ben 600 ezer tonnánál is többet állítottunk elő!.

Megemlékeznek még arról is, hogy az évi több mint egymillió tonnás napraforgómag-termeléssel Magyarország a nyolcadik helyen szerepel a világrangsorban, a magyar kivitel pedig az elmúlt három évben 8-19 százalékos részarányt képviselt a világ kereskedelmében. Jók vagyunk a csemegekukorica, a meggy, a torma, a libatoll, a kacsa- és nyúlhús, az étkezési ponty és méz termelésében. A harmadára zsugorodott sertésállományról, a 20 éve stagnáló növénytermesztésről, a megfeleződött tehénállományról stb. nem szól a jelentés.

A VM közlemény azzal zárul, hogy „Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az eredményeket látva hangsúlyozta, beérett az elmúlt három éves munka gyümölcse”.

 

Ezek is érdekelhetnek