Búzát vesz az állam – indul a gabona háború?

Kihasználva az alacsony árakat a magyar állam 1,5-2 milliárd forintot fordít búzavásárlásra és tározásra. Ezzel azt is szeretnék elérni, hogy az erősen kínálati piacot egy kicsit felélénkítsék, illetve némely raktárhiánnyal küzdő gazdán is segíthetnek.

GazdanetO. Horváth György2013. 07. 05. péntek2013. 07. 05.

Kép: Kisújszállás, 2010. október 10. Rizsaratás. Fotó: Ujvári Sándor

Búzát vesz az állam – indul a gabona háború?
Kisújszállás, 2010. október 10. Rizsaratás. Fotó: Ujvári Sándor

A 80 ezer tonnás tárolókapacitással bíró állami tulajdonban lévő TIG Nonprofit Kft. 1,5-2 milliárd forintért vásárol fel körülbelül 30 ezer tonna búzát a következő hetekben. Ezzel az állami készleteket is feltöltik, ráadásul most olcsón vehet kenyérnek való gabonát az állam, s nem mellékesen a pangó piacot is megmozgathatja. Az idei jó termés miatt várható 5 millió tonna búza terem, ami 2 millió tonna exportálni való készletet is jelent, emellett a környező országokban és a volt Szovjetunió utódállamaiban is nagy a termés. Legalább 30 millió tonna búza vár eladásra a következő hónapokban a Fekete-tenger térségében. Emiatt egyre nyomottabbak az árak, a kereskedők is kivárnak.

Persze nagy kérdés, hogy a szóban forgó 30 ezer tonna megmozgatása mire lesz képes az 5 millió tonnás termés mellett. Az MTI tudósításából kiderül, az agrárkamara elnöke bizakodik, Győrffy Balázs szerint a vidékfejlesztési tárca döntése a spekuláció megfékezését szolgálja. A kamara a gazdálkodók között végez felmérését, hogy ki mennyi búzát kíván felajánlani az államnak.

A szakminiszter, Fazekas Sándor beszámolt arról, hogy az idei terméskilátások biztatóak, az árpa betakarítása már a végéhez közeledik, a búza aratása is már néhány helyen megkezdődött az országban. A gazdák egy részének nem áll rendelkezésére megfelelő tárolókapacitás. Ezen is segíthet valamit az állami felvásárlás.

Egy kicsit utána számolva a dolgoknak kiderül, hogy a 1,5-2 milliárd forint egy része biztosan nem a felvásárlást szolgálja: ugyanis ha az összes pénzt a 30 ezer tonnára költenék, akkor 50-66 ezer forintos tonnánkénti ár jönne ki. A piacon most viszont a 45-47 ezer forint a jellemző, igaz sok üzlet nem köttetik. A TIG a mindenkori tőzsdei áron fog vásárolni, ez viszont nem biztos, hogy nagyon sok termelőnek mozgatja meg a fantáziáját. A tőzsdei ár a legutóbbi, pénteki napon 47,8 ezer forint volt augusztusi lejáratra. Ez bizton esik még, mivel az utóbbi napokban folyamatosan csökkent. Vagyis elképzelhető, hogy a rendelkezésre álló keretből sokkal több, akár 40 ezer tonna búzára is futhatja majd.

Ezek is érdekelhetnek