Januártól integrálják az agrárkutató bázisokat

Integrált agrárkutató-hálózat kialakításáról döntött a kormány, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

GazdanetO. Horváth György2013. 07. 26. péntek2013. 07. 26.
Januártól integrálják az agrárkutató bázisokat

A határozat értelmében szeptember elsejéig az állami agrár-élelmiszeripari kutatóintézetek a miniszter által kijelölt vidékfejlesztési minisztériumi költségvetési szervhez mint tulajdonosi joggyakorlóhoz kerülnek. Az összevonással létrejövő agrárkutató hálózatot a vidékfejlesztési miniszter irányítja - írta az MTI.

A kormány a vidékfejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert jelölte ki, hogy az összevonással az alkalmazott kutatások, innováció és technológiafejlesztés széles alapú integrált ágazati bázisát hozzák létre, biztosítsák a szervezeti átalakításhoz és a feladatalapú működtetéshez szükséges létszámkeretet és forrásokat, illetve kidolgozzák az intézmény működésére vonatkozó szabályozást. A határozat szerint az integráció határideje 2014. január elseje.

A rendelet felsorolása szerint az összevonással érintett, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alatt álló társaságok közé tartozik a Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft., az érdi Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft., a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a kalocsai Fűszerpaprika Kutató Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft., a kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft., valamint az Országos Húsipari Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft. A felsorolt agrár-élelmiszeripari kutatóintézetek számára 2013. évi feladataik ellátásához 300 millió forint átcsoportosítását rendelték el.

A vidékfejlesztési miniszter az agrárkutatást érintően szakmai egyeztetést folytat szeptember elsejéig a VM és a felsőoktatás közötti munkamegosztásról, tekintettel az ágazati szempontból kiemelt jelentőségű szőlészeti és borászati kutatóintézeteknek az agrárkutató-hálózatba integrálására - olvasható a Magyar Közlönyben.

Ezek is érdekelhetnek