2,5 milliárdot követel vissza tőlünk az EU

Magyarországnak 1,5 milliárd forint értékű agrártámogatást és egymilliárd forintnyi vidékfejlesztési pénzt kell visszafizetni Brüsszelnek, mert azt szabálytalanul utalták ki. Hasonló okok miatt összesen 180 millió euró - 54 milliárd forint - agrártámogatást kér vissza az Európai Bizottság az Európai Unió 14 tagállamától.

GazdanetO. Horváth György2013. 08. 14. szerda2013. 08. 14.
2,5 milliárdot követel vissza tőlünk az EU

A pénz csaknem harmadát, 60 millió eurót a briteknek kell visszafizetniük a közös kasszába, míg Lengyelországnak 40 millió eurót kell visszaadnia Brüsszelnek- írta az MTI. Mindkét ország esetében a földnyilvántartási rendszerben, az úgynevezett Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben, illetve a pénzek felhasználásának ellenőrzésében, a szankciók alkalmazásában és a helyszíni ellenőrzésekben találtak hiányosságokat.

Brüsszel ez alkalommal összesen 14 ország esetében döntött a már folyósított agrártámogatások visszafizettetéséről. (Hogy melyik év támogatásai ezek, nem derült ki a jelentésből.) Magyarországnak 5 millió eurót – 1,5 milliárd forintot - kell visszafizetnie az uniós kasszába. Emellett pedig Budapestnek körülbelül 3,2 millió euró – nagyjából egymilliárd forint - vidékfejlesztési támogatást is vissza kell adnia, mert Brüsszel úgy látja, hogy Magyarország nem minden esetben ellenőrizte megfelelően a támogatási feltételek teljesülését, vagy azért, mert a támogatás mértékét nem megfelelően számították ki.
 

Ezek is érdekelhetnek