240 ezer hektár védett területet adnak bérbe - Cserélődnek-e a földbérlők?

140 ezer hektárnyi, a nemzeti parkokhoz tartozó állami termőterületet adnak bérbe a közeljövőben. Ezek pályáztatását a parkok végzik, s nagy a valószínűsége, hogy az eddigi bérlők lecserélődnek.

GazdanetO. Horváth György2013. 08. 12. hétfő2013. 08. 12.

Kép:

240 ezer hektár védett területet adnak bérbe - Cserélődnek-e a földbérlők?

Az ország tíz nemzeti parkja összesen 140 ezer hektárnyi földterületet ad hosszú távon bérbe ki gazdálkodóknak a közeljövőben – közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára. Emellett a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) vagyonkezelésében lévő mintegy 100 ezer hektár földterületre is lehet majd pályázni.

A nemzeti parki igazgatóságok esetében olyan védett természeti területek jelennek meg a felhívásokban, amelyek kezelése, természetkímélő hasznosítása - főként legeltetéses állattartás és kaszálás - jelenleg is haszonbérleti szerződések útján biztosított. A hatályos haszonbérleti szerződések döntő része - mintegy 90 százaléka - jövő augusztusban jár le. Az igazgatóságok vagyonkezelésében lévő területek 54 százalékán - 156 ezer hektáron - végzik jelenleg is haszonbérleti szerződések útján, gazdálkodók bevonásával a természetvédelmi kezelést. Most a cél a kis- és közepes gazdák helyzetbe hozása, így – a többi állami terület eddigi bérbeadásából levonható tapasztalatok szerint – a korábbi bérlők egy része lecserélődhet.

A nemzeti parki földek esetében a szakmai felügyelet továbbra is Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár kezében van. Itt fontos szerepe van a természetvédelmi kezelésnek, hiszen védett növény- és állatfajok találhatók rajta. A nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földterületekről az igazgatóságok honlapjáról lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetnek