Már szüretelnek a Balatonnál!

Szőlőkombájnnal szedik már a csabagyöngyét a Balatonnál. Így nemcsak Magyarországon, de egész Európában ezzel a szőlőfajtával kezdődik a szüret.

Gazdanet2013. 08. 08. csütörtök2013. 08. 08.

Kép: ordacsehi csaba gyöngye szőlő szüret korántermő irsai olivér balaton 2009 08 08 Fotó: Kállai Márton

Már szüretelnek a Balatonnál!
ordacsehi csaba gyöngye szőlő szüret korántermő irsai olivér balaton 2009 08 08 Fotó: Kállai Márton

Hagyományosan az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. területén érnek az első fürtök, melynek gépi szedését szerdán kezdték meg. – A legismertebb primőr bor Európában a francia bozsolé, ám az csak novemberben jelenik meg palackban, míg mi a csabagyöngyével már szeptember elején a piacon leszünk – így nyilatkozott Varga Péter, a badacsonyi Varga pincészet vezetője a sonline.hu-nak. Ordacsehiben 21. századi már a szüret: egy kombájn nyolc-tíz hektárt szüretel le egy nap alatt, a tőkék alatt egyetlen elhagyott bogyót sem látni. – Új telepítéseink már fém támrendszerűek, a munkafolyamatok alig igényelnek kézi erőt – hangsúlyozta Tavaszi József, a zrt. elnöke. – A szedőkombájn 60-80 főt helyettesít.

A csabagyöngye a világ legrövidebb vegetációs idejű szőlőfajtája, ezért adatott meg nekünk magyaroknak az első szüret és az első primőr bor – tájékoztatott szerdán Ordacsehiben Varga Péter badacsonyi borász a hagyományosan legkorábbi európai szüret első napján. – Hungarikum ez a szőlőfajta, mi magyarok foglalkozunk vele a legjelentősebb mértékben. S egyre nagyobb a divatja a primőr boroknak, mert megőrzik a szőlő frissességét, gyümölcsösségét. Úgynevezett nulla érlelésű bort készítünk, az erjedést követően azonnal palackba zárjuk, így kerülhet ki már szeptember elején az üzletek polcaira. Ahhoz pedig, hogy versenyre keljen a magyar csabagyöngye az amúgy legkorábbinak ismert európai borral, a francia bozsoléval, Varga Péter szerint még évtizedekre lesz szükség, hiszen „a franciak mögött több évszázad áll, mi meg a rendszerváltáskor újrakezdtük az időszámítást.”

Valamivel több mint ezer mázsa csabagyöngyével számol a badacsonyi pincészet, ami 100-120 ezer palackra lesz elegendő. A termőterület az ordacsehi Balaton Agrár Zrt.-é, melynek elnöke, Tavaszi József azt hangsúlyozta: új telepítésű szőlőik fém támrendszerűek, melyen szinte minden munkafolyamatot gépel végeznek ma már. – A szőlőtermelés is korszerűsödik, kikerülhetetlen például, hogy kombájn szüreteljen. Veszteségmentesen dolgozik, egy nap nyolc-tíz hektárt tud leszedni.  Gyorsabb, olcsóbb is a kézi munkaerőnél; hatvan-nyolcvan főre volna szükség és valljuk meg, ma már megbízható, precíz munkaerőt egyre ritkábban találni. Habár országszerte több helyről jó terméskilátásokkal kecsegtetnek, a boglári borvidéken különösen az illatos fehér szőlőfajták esetében a tavalyi termésnek mindössze harminc-negyven százaléka várható. Tavasszal ugyanis gyakran volt hűvös, csapadékos az idő, a szőlőfürtök pedig akkor kötődtek, s a bogyók nem tudtak megfelelően kialakulni.
 

Ezek is érdekelhetnek