Nagy a baj: 200 milliárdhoz közelít a hőség és szárazság okozta kár!

Az aszály miatt a kukorica termés eddig 20 százalékkal csökkenthetett az országban az átlagoshoz képest, így 8 millió helyett csak 6 millió tonnára lehet számítani. Amennyiben folytatódik az aszály, úgy ezek a számok is csökkenhetnek. De csökken a napraforgó, a gyümölcs és zöldség termés is, illetve az állattartóknak is milliárdos kárai vannak.

GazdanetO. Horváth György2013. 08. 07. szerda2013. 08. 07.
Nagy a baj: 200 milliárdhoz közelít a hőség és szárazság okozta kár!

8 millió helyett már ma is csak 6 millió tonna kukorica termésben reménykedhetnek a gazdák, de az aszály folytatódásával ez a szám még tovább eshet – legalábbis Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke ezt nyilatkozta egy napilapnak. Ez pedig kétszeres terhet jelent a termelőknek: a jó kalászos gabona termés miatt világszerte, így itthon is 30-40 százalékkal csökkentek a gabona árak, így a kukoricáé is. A tavaly, illetve idén év elejei 65-70 forint helyett ma már csak 40-45 ezret adnak tonnájáért. Ezzel az árral számolva a kiesett 2 millió tonnányi kukorica 80-90 milliárd forintot ér, ekkora a kára, az elmaradt bevétele a termelőknek idáig. Csakhogy a következő tíz napban sem várható számottevő, országos eső, így a terméscsökkenés folytatódhat.

A napraforgónál is számottevő lehet a kár, a gyümölcsöknél és szántóföldi zöldség esetében 20 százaléknyira becsülhető a terméselmaradás. Mindez további tízmilliárdokkal csökkenhetik a bevételt az ágazatban. S ha azt is hozzászámítjuk, hogy hetek óta az állattenyésztésben is milliárdos kiesések következtek be a hőség miatt – rossz tömeggyarapodás, növekvő relatív költségek, rossz termékenyülés, gyenge hozamok, elhullások, többlet energia felhasználás –, úgy nem túlzás állítani, hogy az idei hőség eddigi okozta károk mértéke elérheti a 200 milliárd forintot is.

A kevesebb kukorica viszont kissé felfelé húzhatja a gabona árakat, kérdés, hogy a térség termelői is hasonló károkat szenvednek-e el. Ha nem, akkor nem lehet hathatósabb áremelkedésre számítani, ha igen, akkor bekövetkezhet az, hogy a hiány felfelé tornázhatja az árakat néhány ezer forinttal tonnánként.

Ezek is érdekelhetnek