7,3 tonna tojást semmisítettek meg!

Csaknem 140 ezer külföldi eredetű, étkezési célra alkalmatlan tojást vont ki a forgalomból a napokban az élelmiszerbiztonsági hatóság.

GazdanetO. Horváth György2013. 11. 20. szerda2013. 11. 20.
7,3 tonna tojást semmisítettek meg!

Több mint hét tonna, összesen 136 ezer darab ismeretlen származási bizonyítványú, külföldi tojást vont ki és semmisített meg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala. Az ellenőrök a NAV tájékoztatása alapján november elején az Euroovo Kft. kecskeméti raktárában akadtak a tojásra. Az ellenőrzéskor a hatóság részére bemutatott dokumentumokból kiderült, hogy az ott tárolt tojás nyomonkövethetősége nem biztosított, és már a Magyarországra szállítás pillanatában alkalmatlan volt étkezési tojásként való csomagolásra, mivel a tojások már több mint 10 naposak voltak. A tojótelepi regisztrációs szám lengyel eredetet bizonyít, azonban ilyen jelzés a bemutatott kísérő dokumentumokon nem volt.

A helyszíni ellenőrzéskor az is kiderült, hogy az Euroovo Kft. elmulasztotta az első betárolási hely, valamint a külföldről behozott tojás bejelentését, így az import behozatalára vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette. A hatóság a tojást kivonta a forgalomból, s az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. ártalmatlanítja, vagy az illetékes hatóság felügyelete mellett ipari (nem élelmiszer és nem takarmány célú) célra dolgozzák fel.

Az érintett vállalkozás a fentieken kívül élelmiszerlánc-felügyeleti bírságra is számíthat, melynek pontos összegét később állapítják meg.

Ezek is érdekelhetnek