Újabb Budai ügyet nulláztak le – Ítélőszék: Bábolnán nem történt semmi, sőt!

Újabb, úgynevezett „Budai ügyben” hozott jogerősen felmentő ítéletet a bíróság. Ma kiderült: nem volt szándékosság, károkozás, így bűncselekmény sem a Bábolnai Ménesbirtokkal kapcsolatban. Korábban Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos tett feljelentést, s e nyomán indult nyomozás, vádemelés és bírósági tárgyalás.

GazdanetO. Horváth György2013. 11. 07. csütörtök2013. 11. 07.

Kép: Kecskemét, 2008. október 06. Justicia szobor a Kecskeméti Megyei Bíróságon. Fotó: Ujvári Sándor

Újabb Budai ügyet nulláztak le – Ítélőszék: Bábolnán nem történt semmi, sőt!
Kecskemét, 2008. október 06. Justicia szobor a Kecskeméti Megyei Bíróságon. Fotó: Ujvári Sándor

Korábban a tatabányai bíróság zárta le az ügyet, mondván nem történt bűncselekmény abban az esetben, melyben annak idején még Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést. Pedig Budai Gyula korábbi elszámoltatási kormánybiztos a legnagyobb horderejű ügyek között említette a sukorói telekcsere mellett a bábolnai ménesbirtok ügyét. Ma a Győri Ítélőtábla mondta ki, hogy az ügyben nem volt hűtlen kezelés, nem okozott jelentős vagyoni hátrányt a Bábolna-ügyként megismert tranzakció a magyar államnak. Így aztán Tátrai Miklóst, az állami vagyonkezelő egykori vezetőjét és Mezei Lászlót, a Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt ügyvezetőjét ma jogerősen felmentette a bíróság.

Az ügyben azért indult korábban nyomozás, mert Mezei László állítólagosan szabálytalanul utalt át 365 millió forintot az állami kézben lévő és felszámolás alatt álló Bábolna Zrt.-nek. Az ügyészség Medgyasszay László volt MDF-es, majd KDNP-s politikus – ma a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke – és Budai Gyula 2009-ben tett feljelentése nyomán kezdett vizsgálódni.

Állítólag Tátrai Miklós adott utasítást Mezei Lászlónak arra, hogy a ménesbirtok gazdálkodására szánt nyolcszázmilliós állami tulajdonosi kölcsönből 365 millió forintot utaljon át a Bábolna Zrt. felszámolójának. A szerződés szerint a pénzt azért kapta a Bábolna Zrt. a ménesbirtoktól, mert a vagyonkezelő megszüntette a társaság által művelt állami földek bérleti jogát. A feljelentők úgy vélték, hogy az állami céget és az országot kár érte. (Később Budai azt állította, hogy Tátraihoz került az összeg, de Tátrai Miklós már jogerősen személyiségi jogi pert nyert a volt elszámoltatási kormánybiztos ellen.)

A mai döntésének indoklása közben viszont Győrben Zólyomi Csilla tanácsa helybenhagyta a döntést, sőt kiemelte, hogy kifejezetten a cég érdekét szolgálták, azaz szükségszerűek voltak az akkori intézkedések. Ráadásul egyetlen tényállási elem sem állt meg a hűtlen kezelés felvetésekor: ugyanis sem vagyoni hátrány, sem mulasztás, sem pedig szándékosság nem történt.

Ezek is érdekelhetnek