Durva a helyzet: az élelmiszerek 3,3 százalékát kellett kivonni a forgalomból!

12,5 milliós bírsággal megúszták a húsvéti ellenőrzéseket az élelmiszergyártók és -forgalmazók. Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált 16222 hazai és külföldi élelmiszer tétel 3,3%-át (438 tételt) kellett kivonni a forgalomból 9 tonna mennyiségben, melynek értéke meghaladta a 6 millió forintot.

GazdanetO. Horváth György2014. 04. 29. kedd2014. 04. 29.

Kép: Élelmiszerbiztonsági ellenörzés a Fehérvári úti piacon vásárcsarnok piac zöldség hentes hús 2013.03.28. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Durva a helyzet: az élelmiszerek 3,3 százalékát kellett kivonni a forgalomból!
Élelmiszerbiztonsági ellenörzés a Fehérvári úti piacon vásárcsarnok piac zöldség hentes hús 2013.03.28. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Csaknem 3 000 ellenőrzés, 16 000 megvizsgált hazai és külföldi élelmiszer tétel és összesen mintegy 12,5 millió forint bírság a tavaszi szezonális ellenőrzés fő számai. A Húsvétot megelőző két hetes időszakban – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával – a gasztronómiai hagyományoknak megfelelő termékekre fókuszált az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az ellenőrzéssorozat középpontjában ezúttal az élelmiszer kereskedelemre állt.

Kiemelt szempont volt, hogy a tojások jelölésén a származási hely a vásárlók számára egyértelműen azonosítható legyen, és a magyar eredetűként jelölt zöldség-gyümölcs esetében is fokozott hangsúlyt kapott a termékek származásának ellenőrzése. A vendéglátó-étkeztető vállalkozásoknál és a cukrászatokban a transzzsírsav tartalmú alapanyagok felhasználására vonatkozó eljárások és nyilvántartások ellenőrzésére is sor került.

A két hetes időszakban országosan összesen 2951 ellenőrzést végeztek a szakemberek. A feltárt szabálytalanságok miatt 58 alkalommal figyelmeztetett a hatóság, és 176 esetben összesen 12,5 millió forint bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált 16222 hazai és külföldi élelmiszer tétel 3,3%-át (438 tételt) kellett kivonni a forgalomból 9 tonna mennyiségben, melynek értéke meghaladta a 6 millió forintot.

Az élelmiszerek forgalomból történő kivonásának leggyakoribb oka a jelölési hiba és a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta volt, előfordulási arányát tekintve azonban egyik sem érte el a vizsgált tételek 1%-át. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben megállapított különböző hiányosságok előfordulási aránya hasonló a 2013-ban tapasztalttal, első helyen a higiéniai hiányosságok állnak. A nyomon követhetőségre vonatkozó hibák előfordulási aránya 4%-ról 2,4%-ra csökkent. A forgalomból kivont élelmiszerek aránya a vizsgált tételek számához képest kis mértékben (2,6%-ról 3,3%-ra) emelkedett a Húsvét előtti két hétben végzett ellenőrzések alapján. Az okokat tekintve 2013-ban a lejárt fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idejű termék, idén a jelölési hibás tétel volt több, de az előfordulási arányát tekintve egyik sem érte el az 1%-ot sem idén, sem a megelőző évben.

Ezek is érdekelhetnek