Spanyolviasznak tűnik, de mégsem bevett fogás

„Agrár rezsicsökkentésként" hirdetett meg tájékoztatót a Hangya Szövetkezeti Együttműködés, de mint kiderült, csupán a közös beszerzések és értékesítések létrehozásából eredő megtakarítások és többletbevételek alkotják a program lényegét. Igaz, ezekkel sem élnek a termelők.

GazdanetO. Horváth György2014. 06. 24. kedd2014. 06. 24.
Spanyolviasznak tűnik, de mégsem bevett fogás

Patay Vilmos, a Hangya Holding elnöke számításai szerint a magyar agrártermelők zsebében átlagosan 10 százalékkal több pénz maradhatna, mint manapság. Ez óriási szám, ha azt nézzük, hogy az ágazat nyereségessége bőven ez alatt marad. A nem új keletű ötlet szerint mérsékelhetnék költségeiket közös beszerzéssel, illetve együttes értékesítéssel kedvezőbb árak érhetnének el a kereskedőknél, ezáltal mérsékelődne versenyhátrányuk társaikkal szemben.

A magyar agrártermelők piaci érdekérvényesítő képessége erőteljesen lecsökkent a rendszerváltás óta. Patay úgy véli, emiatt az elmúlt 23 évben drasztikusan csökkent a mezőgazdaság bruttó termékkibocsátása, a szervezetlenségből adódó alkupozíció hiánya miatt a hazai agrárszereplők hatékonysága és versenyképessége elmarad a legfontosabb versenytársakétól. Nemzeti összefogás szükséges egy intézményesült szervező erőre alapozva, amely a méretkülönbségtől függetlenül érvényesíti a magyar gazdálkodók érdekeit a globális piaci viszonyok között. Rezsicsökkentés céllal hozták létre a Hangya-Coop Mezőgazdasági Holding Szövetkezetet még áprilisban, amely már akár most nyáron a gabonaértékesítésben részt vehet.