Simicska úgy szállt ki, hogy maradt

Ma bejelentette Simicska Lajos, hogy számos, tulajdonában, vagy résztulajdonában álló sajtóvállalkozásban lévő részvényét eladta. Ez első pillantásra azt jelentheti, hogy kiszállt az üzletből. De csak első látásra.

GazdanetO. Horváth György2015. 02. 17. kedd2015. 02. 17.
Simicska úgy szállt ki, hogy maradt

Ma az mno.hu-n jelent meg egy hír, miszerint: "A Magyar Nemzetet kiadó NEMZET Lap- és Könyvkiadó Kft. egyedüli tagja 2015. február 16. napján a Társaságban fennálló üzletrészének döntő hányadát a Megapolis Media Zrt., valamint a PRO-RÁTA HOLDING Zrt. részére értékesítette.

Dr. Simicska Lajos a HírTV Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagságáról 2015. február 16. napján lemondott, részvényeit a Megapolis Media Zrt. vásárolta meg. A Társaság részvényesei a fenti nappal a HírTV Zrt. új igazgatósági tagjának és elnökének dr. Fonyó Károlyt nevezték ki. A Hír TV műsorokért felelős vezérigazgató-helyettesi posztját 2015. február 16. napjától Tarr Péter korábbi vezető szerkesztő tölti be.
Dr. Simicska Lajos Lánchíd Rádió Kft.-ben fennálló 75 százalékos üzletrészéből 2015. február 16. napján 25 százalékos mértékű üzletrészt a Megapolis Media Zrt. részére, míg további 25 százalékos üzletrészt a PRO-RÁTA HOLDING Zrt. részére értékesített. Fenti tranzakciókat követően dr. Simicska Lajos a Lánchíd Rádió Kft. 25 százalékos üzletrész-tulajdonosa maradt."

Vagyis első pillantásra úgy tűnhet, hogy Simicska Lajos kiszáll vagy részben kiszállt eddigi sajtóbirodalmából. Ez azonban csak látszat, hiszen a Pro-Ráta Zrt. az ő cégbirodalmába tartozik, illetve a Megapolis Media Zrt. is számos szállal köthető hozzá, hiszen az azt irányító dr. Fonyó Károly egyben a szinté a Simicska-birodalomhoz tartozó Mahir-csoportban töltött és töl be fontosabb tisztségeket. Vagyis a mai részvény értékesítések után sem szűnt meg az érdekeltsége Simicskának eddigi sajtótermékeiben – kivéve a Hír Tv-t. Sőt, az ügy egyre érdekesebb, hiszen mától az eddigi Simicska-sajtóbirodalom a Megapolis Median keresztül a legnagyobb példányszámú napilapként értelmezhető Metropol újságot kiadó dr. Fonyón keresztül már egy eddiginél még nagyobb csoportot alkot a jobboldali sajtótermékek piacán. Simicska Lajos a minap nyilatkozott úgy, hogy Fonyó Károly Fonyó üzleti partnere, jóban van vele.

Ezek is érdekelhetnek