Százmiliós károk az erdőkben

Ötvenezer hektárnyi erdőben tett kárt a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés, a károk enyhítését célzó „S.O.S. Bajban az erdő!” című tematikus nap március 1-jén lesz a közmédiában, ahol egy 250 forintos telefonhívással egy facsemete elültetéséhez járulhat hozzá a telefonáló néző.

GazdanetO. Horváth György2015. 02. 17. kedd2015. 02. 17.
Százmiliós károk az erdőkben

A jégkár főként az állami erdőket érintette. A keletkező károk mérséklésére gyűjtést szerveznek, melybe beszáll a közmédia. Március 1-jét erre szánják. Áder János köztársasági elnök az Országos Erdészeti Egyesületet (OEE) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) kérte fel arra, segítsen a társadalmi összefogás megteremtésében az erdőket ért károk elhárításáért, hogy meginduljon az együttműködés a különböző szervezetetek között. Bár van forrás a károk felszámolására, a természetbarátok egy úgynevezett „csemete jeggyel", azaz egyetlen telefonhívással 250 forintot adhatnak egy facsemete ültetéséhez. A kárenyhítés támogatására egy adományvonalon is lehetőség nyílik. Az adományvonal hívó száma a 136-0090-es szám lesz, amely a jövő héttől él.

A károk nagysága több százmillió forintos nagyságrendű, a szélsőséges időjárás 30-40 év munkáját tette tönkre, így a károkat is csak többéves munkával lehet csak teljesen helyrehozni. Kiemelte, hogy mintegy 50 ezer hektár erdőt borított be napokon keresztül 5-8 centiméter vastagságban a jég. Így több tonna súly rakódott rá egy-egy fára. A jég okozta kár elsősorban a 350-400 méter tengerszint feletti magasságban lévő erdőterületeket sújtotta a Gerecsét, a Vértest, a Pilist, a Börzsönyt, a Mátrát, A Bükköt, a Zemplént. Ezért a turisták által gyakran látogatott kiránduló helyek szenvedtek jelentős károkat. Példaként hozta Dobogókőt, a Magas-Börzsönyt illetve a Kékest és Szilvásváradot, valamint Lillafüredet. A főváros térségében pedig mintegy 500 kilométer sétaút vált egyik óráról a másikra járhatatlanná. A károk nagy részét az idén felszámolják, de lesznek olyan helyek, ahol még jövőre is dolgoznak majd.

Ezek is érdekelhetnek