Leölték a százezer gyanús kacsát

Újabb madárinfluenza sem Füzesgyarmaton, sem környéken nem fordult elő azóta, hogy a Füzes-Kacsa Kft. négy telephelyén felfedezték az első beteg állatokat. Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta: több mint százezer szárnyas leölését rendelték el, s ez a hétvégén befejeződött.

GazdanetO. Horváth György2015. 03. 03. kedd2015. 03. 03.
Leölték a százezer gyanús kacsát

Már takarítják, fertőtlenítik azokat a szárnyas telepeket, ahol a múlt héten fedeztek fel madárinfluenzás (H5N8) megbetegedést. Azonnal karantént rendeltek el, valamint több mint 100 ezer kacsát öltek le, semmisítettek meg. A kárfelmérés folyamatban van, a kár nagyságáról a Füzes-Kacsa Kft.-nél nem kívántak nyilatkozni az MTI-nek. A kártalanítási folyamatról szólva Bognár Lajos elmondta: a járási-, vagy magasabb kártalanítási összeg esetén a megyei élelmiszerlánc-felügyeleti és állategészségügyi igazgatóságnak be kell szereznie a szakvéleményeket a szakmai szervezetektől többek között a megsemmisített állatok, a takarmány, az állati eredetű termékek és melléktermékek piaci értékéről. Ezt követően a megyei főállatorvos hoz egy kártalanítási határozatot, amellyel szemben a vállalat fellebbezhet. Miután a közigazgatási eljárás lezajlik, és jogerőre emelkedik a határozat, 30 napon belül a kincstár kifizeti a megítélt összeget. Az MTI információja szerint a kárfelmérés még ezen a héten befejeződik.

Európában számos országban, az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Olaszországban, Németországban, Hollandiában mutatták már ki a madárinfluenza vírusát. A helyettes államtitkár véleménye szerint vadmadarak hurcolhatták be a vírust a Békés megyei telepre, amely köré a hatóság egy 3 kilométeres védő- és egy 10 kilométeres megfigyelési körzetet alakított ki. A 3 kilométer sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkerestek az állategészségügyi szakemberek, a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások léptek érvénybe.

Japán, Szingapúr és Dél-Korea Magyarország teljes területéről felfüggesztette az élő baromfi, hús és tojás exportját, a Dél-Afrikai Köztársaság és Hong Kong részletes korlátozást vezetett be. Bognár Lajos elmondta: valamennyi országgal felvették a kapcsolatot, értesítették őket a helyzetről, diplomáciai úton próbálják meg elérni, hogy a korlátozás ne az egész országot, csak Békés megyét érintse. Az Európai Unió területére a 30 napig fennálló szállítási tilalom végéig nem lehet kacsát szállítani Békés megyéből. Kérdésre válaszolva elmondta: a 30 nap a végső fertőtlenítés megtörténtétől indul, amelyre még a héten sor kerül.
 

Ezek is érdekelhetnek