Minden terület a Földalapé lesz?

A Nemzeti Földalapkezelő (NFA) tulajdonába kerülhet valamennyi állami tulajdonú föld, függetlenül attól, hogy védett területnek minősül-e – ez olvasható ki, egy törvényjavaslatból, amelyről a parlamenti képviselők tárgyalnak.

GazdanetO. Horváth György2015. 03. 11. szerda2015. 03. 11.

Kép: Budapest, 2014. szeptember 30. Tüntető gazdák földdel borítják be Magyarország térképét a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (Mosz) demonstrációján Budapesten, a Vértanúk terén 2014. szeptember 30-án. Az agrár érdekképviseleti szervezet azért szervezett demonstrációt, hogy felhívja a kormány figyelmét, az agrárpolitika korrekcióra szorul. MTI Fotó: Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Minden terület a Földalapé lesz?
Budapest, 2014. szeptember 30. Tüntető gazdák földdel borítják be Magyarország térképét a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (Mosz) demonstrációján Budapesten, a Vértanúk terén 2014. szeptember 30-án. Az agrár érdekképviseleti szervezet azért szervezett demonstrációt, hogy felhívja a kormány figyelmét, az agrárpolitika korrekcióra szorul. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

A parlament honlapján elérhető törvényjavaslat indoklása szerint a javaslat célja, hogy az állami földek hasznosítása egységes tulajdonosi joggyakorlás keretében, egységes hasznosítási elvek mentén történjen. Az indoklás szerint az NFA a védett természeti és NATURA 2000-es területek haszonbérbe adása során minden esetben érvényesíti a természetvédelmi szakmai előírásokat, amelyeket a nemzeti parki igazgatóságok adnak meg számára, így a kizárólagos a nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelés fenntartása nem indokolt. Kiemelhető, hogy eztán nem az árverési becsérték, hanem az NFA által a saját értékbecslője által megállapított vagy a rendelkezésére álló adatbázis szerinti érték legyen az irányadó, amelyet az államnak fizetnie kell.

Az árverések során a törvényjavaslat indoklása szerint jelenleg tömeges visszaélésszerű joggyakorlás történik, a megállapított becsértékek mintegy 85-90 százaléka túlzó, gyakran annyira, hogy még a becsérték 50 százaléka is magasabb a reális ingatlanforgalmi értéknél. Az állami vagyon és a költségvetési források védelme érdekében kiemelten fontos, hogy az NFA által megállapított becsérték legyen az irányadó és az elfogadandó minden olyan esetben, ahol túlzó mértékű becsértéket állapítanak meg.

Ezek is érdekelhetnek