Hibáztak, de csendben korrigálnak

Kimaradnak az uniós támogatásból a hazai bivalytartók, ha nem változik az agrártárca jogszabálya. A minisztérium ugyan kerek perec nem szögezte le, hogy hibázott, de azt igen, hogy korrigálni fogja a vonatkozó jogszabályt. Ha nem, akkor az elérhetőhöz képest csak feleannyi támogatást szerezhetnek a bivalytehén tartók.

GazdanetO. Horváth György2015. 05. 25. hétfő2015. 05. 25.
Hibáztak, de csendben korrigálnak

Az agrárszektor.hu írta meg azt a problémát, miszerint az idei anyatehéntartás támogatásáról szóló jogszabályokból kimaradt az őshonos bivaly. Ezzel jelentős pénztől esnek el az állattartók. A jogszabály az eddig használt – és így bivalyt is magába foglaló - szarvasmarhafélék helyett „szarvasmarhát” és „húshasznú fajtát” említ, de a bivalyt külön nem nevesíti. Ugyanakkor a hízottbikák támogatásánál egyértelműen megnevezi a bivalyt, a termelők ezért is látják úgy, hogy az anyatehén-támogatástól – ahol ilyen megkülönböztetés nincs – elesnek.

A szakportál a minisztériumhoz fordult, de onnan egyértelmű választ nem kapott arra vonatkozóan, hogy az eset azért alakult volna ki, mert a tárca pontatlanul fogalmazott az uniós támogatáshoz tartozó anyatehéntartási rendeleténél, magyarul egyszerűen kifelejtették a bivalyt a felsorolásból. A válaszból az is kiolvasható, hogy az állattartók az uniós mellett a nemzeti forrásokat igénybe vehetik - átmeneti nemzeti támogatások (ÁNT) az anyatehénre vonatkozó passzus alapján kérhetik e támogatást a bivalyosok -, csakhogy az fele akkora összegű, mint az uniós. A szaktárca tájékoztatást is kiadott, mely szerint az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (EMGA) finanszírozott egységes területalapú támogatás, valamint az ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdéseket szabályozó FM-rendeletben szabályozott jogcímekbe beleértendő a húshasznú bivalytehén is.

Vagyis az agrártárcánál sürgősen korrigálni kell a jogszabályt, ha nem akarják, hogy egy őshonos állatfajt tartó gazdálkodók jelentős összegű pénztől essenek el. A gazdálkodók furcsállnák, ha az őshonos bivaly e jogcímnél kimaradna a támogatásokból. A bivalytartás ugyanis ma a legkevésbé gazdaságos állattenyésztési tevékenységnek számít és a 2000 darabra tehető hazai állomány a veszélyeztetett állatpopulációk közé tartozik. Már csak azért is sietős az ügy, mert az idei támogatások igénylésének határideje május 22-én ugyan lejárt, de június 15-ig még szankciók nélkül leadhatók lennének a pótlólagos igények. Vagyis a tárcának napjai vannak a hibát elhárítani.

Ezek is érdekelhetnek