Athén beadta a derekát, ami a forintnak tett jót

Megállapodtak a görögök, a forint ennek hatására megint szárnyalt, az euróhoz képest majdnem 3 forintot javítva 310 alá ment az árfolyam. A neheze azonban még hátra van, Athénnak hatalmas békákat kell lenyeletnie otthon.

GazdanetO. Horváth György2015. 07. 13. hétfő2015. 07. 13.
Athén beadta a derekát, ami a forintnak tett jót


Ma reggel az EU eurót használó tagállamai megállapodtak Görögországgal. Így elkerülhetővé vált a hirtelen államcsőd, az euró kivonása az országból, de a neheze és szinte végeláthatatlan tárgyalássorozat kezdődik. A lényeg: áthidaló kölcsönt kap az ország - így elméletileg Athén törleszthet az IMF és az EKB felé -, ennek fejében legalább négy komoly intézkedést kell foganatosítania. Három évre szóló új görög pénzügyi mentőcsomagról és programról szólnak majd a tárgyalásáról, s így az elmúlt öt évben adott 240 milliárd eurón felül újabb 82-86 milliárdos kölcsönt vehetnének fel a görögök az államcsőd és az eurózónából való kilépés/kizárás ellenlépéseként.
Az athéni kormány viszont nagyon komoly dolgokat vállalt fel, s kérdés, hogy ezeket sikerül-e megvalósítania a nagyon elégedetlen lakossággal. A bruxinfo.hu értesülései szerint azt várják a görög parlamenttől, hogy holnaputánig hagyja jóvá az Alekszisz Ciprasz kormányfő által elfogadott teljes csomagot, és sebesen iktasson törvénybe több olyan reformot (az áfa-rendszer áramvonalasításáról, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának javításáról, a görög statisztikai hivatal jogi függetlenségének biztosításáról és a fiskális tanács érdemi tevékenységének útjában álló akadályok megszüntetéséről), amelyek a görög gazdasági reformprogram pilléreinek számítanak. Július 22-ig két fontos törvényt meg kellene még szavazni. Az egyik a polgárjogi eljárásokról szóló kódex a perek felgyorsítására, a másik pedig a bankok szerkezetátalakítására és szanálására vonatkozó uniós irányelv (BRRD) átültetése. A törvényhozásnak és a kormánynak árupiaci és munkaerőpiaci reformokat illetően további intézkedéseket kell hoznia, s az állami tulajdon egy részét is el kell adni. Három év alatt mintegy 50 milliárd euró bevételt kellene felhalmoznia görög állami javak értékesítéséből és/vagy hatékony kezelése révén. Ebből az 50 milliárdból 25 milliárd euró a bankok és más vagyoneszközök feltőkésítésére fordított kölcsönök visszafizetésére megy majd el, s 12,5 milliárd euróval kívánják csökkenteni a görög államadósságot s a fennmaradó 12,5 milliárd eurót pedig növekedést gerjesztő beruházásokra fordítják majd.

A hitelek tanultak az elmúlt évek görög eseményeiből, így Athénnal le akarják nyeletni a békát, miszerint a hitelezők azt is feltételként szabták a pénzügyi segítséghez, hogy a görög kormánynak "a releváns politikai területeken" minden törvénytervezetről előzetesen konzultálnia kell az uniós intézményekkel, és egyetértésre kell jutniuk velük, még a társadalmi konzultációk megkezdése vagy a parlamenti benyújtás előtt megfelelő időben. S bár Ciprász ragaszkodott hozzá, végül az IMF-t nem engedték a többi hitelezők „kifúrni” a sorból, így a nemzetközi pénzintézet továbbra is ráhatással van a görög pénzpolitika alakítására.

Mindez jót tett a forintnak, mivel a múlt heti 318 forintot is elérő árfolyam ma már 310 alá is bekukkantott. A dollár a múlt heti 290 forintos szintről ma már 282-re esett vissza, míg egy svájci frank ma már csak 297 forintot ér a napokkal ezelőtti 299-hez képest.

Ezek is érdekelhetnek