Miért távozott a NAV elnöke?

Hétfőtől már nem Vida Ildikó a NAV elnöke. A sokak által másfél éve várt fordulat nem lehet váratlan, már csak azért sem, mert egy hete arról szóltak a hírek, hogy új szemléletű és szerkezetű adóhatóságra és ehhez új vezetésre van szükség. Ráadásul a kormány és a kormányfő már május óta tudta, hogy Vida le fog mondani.

GazdanetO. Horváth György2015. 07. 21. kedd2015. 07. 21.
Miért távozott a NAV elnöke?

Július 20-ától már nem Vida Ildikó a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke. A sokat támadott vezető lemondott, még májusban – a felmondása két hónap volt, tehát május 20-án már tudott a döntésről a kormányfő és csapata -, s ezt már akkor tudatta a kormánnyal és annak vezetésével. A hírek mégsem szóltak erről, csupán az lehetett gyanús, hogy egy hete már arról szóltak a kommentárok, hogy új szemléletű adóhatóságra és ehhez megfelelő vezetésre és szerkezetre van szükség. Aztán tegnap jött a hír a lemondásról. Vida azzal indokolta lépését, hogy az utóbbi másfél évben személyét és családját is sok támadás érte, s az is az indokok közé tartozik, hogy a NAV átalakításának tervét nem osztották meg a hatóság vezetésével, abba nem vonták be.

Hogy a kormány belső kommunikációja kissé zavaros lehet az azt bizonyítja, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Origónak tegnap azt mondta: Vida Ildikó az elmúlt hetekben többször jelezte neki lemondási szándékát, de konkrét időpontot nem közölt. Vagyis Varga nem tudott a május 20-án benyújtott lemondásról! Ennek megfelelően aztán elég megfoghatatlan indokokat sorol fel tárcája a mellett, hogy miért van szükség új szemléletű adóhatóságra. Például ezt írják közleményükben: „a magyar gazdaság azonban most korszakhatárhoz érkezett: az egyensúly megteremtése után tartós növekedési pályára állt, a cél már nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés ütemének erősítése. Ehhez megváltozott szerkezetű adó- és vámhivatalra van szükség.”

Az ellenzék a sokat támadott adóhatósági vezér lemondásával egyetértett, de az igazi kérdésekre ezzel még nem kapott választ szerintük az ország. Például arra, hogy valóban kézi irányítással működteti a hatóság azt, hogy kit, mely céget, mikor és milyen mélységben kell ellenőrizni, valóban leállíttattak-e a NAV-nál bizonyos cégekkel kapcsolatos vizsgálatokat. Az ellenzéki pártok szerint azt is alaposan ki kell vizsgálni, hogy mi az igazi oka a lemondásnak.

Az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt.

Ezek is érdekelhetnek